Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Att strunta i decorum är mode!

Ögonen är själens spegel sägs det. Då vågar jag påstå att kläderna är själens reflektion, eller till och med ett helt samhälles reflektion. Den franske författaren Anatole France sa en gång:

Om jag finge välja bland den brokiga massa böcker som kommer ut hundra år efter min död, vet ni vilken jag skulle ta? Nej, jag skulle inte ta en roman i detta framtida bibliotek och inte heller någon historisk bok, ty i den mån den innehåller något av intresse är den också en roman. Min vän, jag skulle helt simpelt välja en modejournal för att se hur kvinnorna klär sig ett sekel efter min bortgång. Och dessa klädtrasor skulle säga mig mer om framtidens människor än alla filosofer, författare, predikanter och vetenskapsmän.

Och visst är det så? Hur vi klär oss avslöjar mer om vår samtid än någonting annat. Hur vi klär oss till vardags, till fest eller när vi tränar är styrt av rådande mode. Det finns klädesplagg som är undantaget mode på ett plan, uniformer, folkdräkter etc.

Men, nog ändras ett snitt här och där. Vad är då mode och varför är vi så intresserade av det? Ett naturligt och enkelt svar skulle vara att vi vill vara fina och “passa” in. Inom estetiken talar man om decorum - att välja det som är socialt passande för en given situation. Men är det inte också så att mode kan vara just motsatsen? Att välja det som inte är i linje med den rådande “normen”?

Jag tänker på de senaste sextio årens trender. Hur rocken på femtiotalet bröt klädnormen, innan klädde man sig vuxet redan i tonåren med kostym och slips, eller om man var kvinna i långklänning. Nu valde ungdomarna istället jeans och skinnpaj och kvinnorna kort-kort.

Sen kom sextiotalet med nästa motreaktion - med långt hår och hela flower-powerprylen. Sen kom sjuttiotalet med glammen, hårdrock och inte minst punken. Åttiotalet var glamour pch pastelligt. Efter det kom nästa motreakation i och med grungen.

Så egentligen är mode konsten att inte passa in, utan det är istället ett sätt att hålla sig utanför decorum.

Men som en god vän, som är kläddesigner, sa “Så fort ett mode blir mainstream är det inte mode.” Vi är väldigt trogna decorum, i varje fall de flesta av oss.

22 May 2012