Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Fällning av knepiga träd

Om du någon gång fått problem med ett knepigt träd i din trädgård så är det första regeln att alltid beakta och observera trädet. Levande och friska träd bör även om de står konstigt till eller känns estetiskt oattraktiva inte fällas ned eller kapas i första hand.

Det gäller att vara på det klara med kategorin knepiga träd innan man går vidare med åtgärder såsom trädfällning eller beskärning medelst en professionell trädfällare eller arborist.

Trädfällning - en gråzon i Sverige

I Sverige är det fullt tillåtet att fälla ned eller kapa träd som står på egen mark och fastighet. Jämfört med många länder i övriga i Europa - däribland Tyskland, Frankrike, England och Spanien - befinner vi oss i Sverige i en gråzon när det gäller trädfällning.

I de nyss nämnda länderna behöver man alltid fråga kommun eller landsting om lov innan man fäller ett betydande träd på egen tomt. I Sverige kan du som lekman göra precis vad du vill med ett träd som står på din tomt men det är inte så säkert att det kommer att sluta gott om du ger dig på att fälla ett träd som är minst 8-10 meter högt.

Det är ytterst farligt att ge sig på träd i den större storleksordningen, i synnerhet om man saknar expertisen, erfarenheten och utrustningen. När det gäller det sistnämnda så finns heller inga krav när man som privatperson skall ta sig an en trädfällning. Ett av de farligaste "vapnen" för att fälla ett träd är som bekant motorsågen och än så länge så är det fram till den 1 januari 2015 tillåtet att såga ned träd med motorsåg på egen fastighet.

Efter detta datum måste man inneha ett så kallat motorsågskörkort för att fälla träd på egen mark.

Ta en konsultation först eller sätt igång och lär dig själv!

Är du inte helt säker på om ditt träd ska fällas eller ej så är det alla gånger värt att rådfråga en professionell trädfällare eller arborist. Om du kommer i kontakt med ett seriöst företag så kan du förhoppningsvis med hjälp av bildinformation komma väldigt nära ett sanningsenligt svar huruvida du ska fälla det "knepiga trädet" eller inte.

Om det är ett större träd, låt oss säga över 8 meter, så kan du rådfråga den yrkeskunnige hur mycket det skulle kosta. Är det ett mindre träd så kan du faktiskt göra mycket på egen hand, ta dig bara en enkel sväng om på nätet och leta efter de många vettiga "gör-det-själv-manualer" som finns där ute.

Ingenting är egentligen knepigt om man har kunskap, information och erfarenhet. Det är helt enkelt upp till dig att gå till botten med huruvida du har ett knepigt träd eller ej för att få reda på det mesta när det gäller riskbedömning, trädets storlek och placering.

Sätt därför igång att lära dig så mycket du kan vad gäller trädvård och trädfällning. Tänk på att den sista utvägen - när det gäller det mesta inom trädvård - ofta är det som kallas för trädfällning. Bara för att du tycker att du har ett besvärligt träd så innebär det inte att du alltid måste fälla det, se därför till att du förstår varför trädet ska vara kvar eller fällas.

 

30 Jan 2014