Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Smycken - En snabb historisk genomgång

Sitter här och funderar på smycken, deras historia och deras betydelse både historiskt sett och nuförtiden. Idag används smycken, åtminstone i den del av världen som vi kallar västvärlden, som ren utsmycknad. För att man ska känna sig vacker. Det finns en del undantag. Vissa bär halsband eller armband som visar att de har en viss sjukdom, så att andra kan få nödvändig information om något skulle hände den som bär smycket.

Även så kallade ”Dog tags” bärs av soldater för identifikation. Det är vad jag kan komma på där smycken har en betydelsebärande funktion. Annars bärs de uteslutande som accessoarer. Visst, det kan funger som statusmarkörer - men även då är det inget annat än just accessoarer. Oavsett om ringen på fingret kostar flera hundratusen eller en hundralapp.

Men hur är det med vigselringar tänker ni? Det markerar ju att man är gift? Visst, men du kan vara gift utan att bära ring. Ok, gifter du dig i kyrkan så är ringen en del av kyrkans vigselordning, men det är ingen lag på att bära den efter själva akten. Ring är däremot inte ett måste vid en borglig vigsel. Idag bärs smycken i alla kulturer med vissa få undantag, exempelvis så bär inte amishfolket i USA smycken, men annars är det en ”global” företeelse.

Men har det alltid varit så här? Varför började man bära smycken? Var någonstans i världen var man först med att bära smycken?

På första frågan kan jag svara både jag och nej. På den andra frågan finns det nog inget riktigt bra svar. Och på den tredje finns det nog inte heller ett säkert svar.

Man är nästan säker på att man ifrån första början bar smycken och att det hade ett syfte utöver det dekorativa. Smycket kunde visa klantillhörighet, klasstillhörighet, ha en religiös betydelse, en amulett kunde bära med sig magiska krafter.

Ett exempel på ett smycke man har hittat vid en utgrävning här i Sverige är ett halsband med ett smycke formad som en nyckel. Forskarna tror att det visar att kvinnan som låg i graven var husfru på gården och att smycket visade hennes ställning på gården. Men jag är rätt övertygad om att man även smyckade sig av ren fåfänga, för att känna sig fin.

De vanligaste smyckena man hittar vid utgrävningar är spännen av olika slag. T.ex, hårspännen och bältesspännen. Dessa har ju en mer praktisk funktion. Måhända att materialet som smycket är tillverkat av skiljer sig från fynd till fynd och att den skillnaden skvallrar om status. Men man kommer ändå inte undan det faktum att det är en utsmycknad, förvisso med en funktion att fylla utöver att vara vacker.

Vad ska vi dra för slutsatser av detta då? Kanske att människan alltid uppskattat det sköna? Eller att vi är statusnarkomaner? Eller, helt enkelt är det så att vi gillar att skapa och tillverka saker, att vi är ett ”skapande” djur som kan uppfinna och skapa sköna saker av det Moder Jord har att erbjuda ?

 

10 May 2012