Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Vad är världsmusik?

Världsmusik är en term som vanligen får folk att tänka på afrikanska trummor, mexikanska mariachi-band, eller kinesisk opera. Det är egentligen rätt lustigt det där. Varför för ordet tankarna till exotiska platser, när det egentligen tycks åsyfta traditionell musik och folkmusik från hela världen? Varför tänker vi inte på den svenska folkmusiken och nyckelharpan när vi hör ordet?

Termen "världsmusik" är i själva verket mycket kontroversiell. Det är en översättning från engelskans World Music - en term som började dyka upp någon gång under 60-talet i marknadsföringssyfte. Den musik som åsyftades var just den där exotiska, kanske lite primitiva musik som inte hörde den sofistikerade västvärlden till (men som likväl kunde vara trevlig att lyssna till).

Jag driver hemsidan Världsmusik.se - Sveriges första om just världsmusik - och just det där med att definiera termen är inte det allra enklaste. Många menar att det rör sig om traditionell musik med koppling till en särskild geografisk plats, men som fått ett internationellt erkännande.

Det där med det internationella erkännandet tycks smälta ihop lite med 60-talets marknadsföringsterm. När det gäller de musikformer på Mikronesiens öar som omvärlden knappt känner till då? Den som inte säljs på den internationella marknaden? Är det inte världsmusik?

En bra sak som man i alla fall oftast kan säga är att noter inte används. Sådant hör den klassiska, europeiska musiken till (i synnerhet, åtminstone). Avsaknaden av det där behovet att skriva ner musiken förknippas med allt från folkmusik från Sydamerika till traditionell musik från Afrika.

Något annat som ständigt slår mig är att de flesta länder i världen tycks vara bättre på att musicera generellt sett. I de flesta afrikanska länder får små barn vara med och dansa och sjunga från början, varigenom de utvecklar ett gott tonsinne och rytmsinne.

I Sverige är det väldigt sällan man samlar sina barn för att sjunga folksånger och dansa ringdans. Musicerandet blir inte en del av uppväxten för en majoritet av befolkningen. Följaktligen går många genom livet med mycket begränsad musikalisk träning. Lite synd är det allt, men vad kan man göra?

 

14 Aug 2012