Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Vad innehåller måltidsersättningsprodukter?

En måltidsersättningsprodukt ska fungera som en komplett måltid, med den skillnaden att måltidsersättningen givetvis ska innehålla färre kalorier än den måltid den är tänkt att ersätta. Nedan följer en genomgång av innehållet i en genomsnittlig måltidsersättare för viktminskning. För varumärken som säljer måltidsersättning klicka här. Vi rekommenderar alltid måltidersättning tillsammans med ett hälsosamt leverne. Klicka här för att läsa mer om hälsa, viktminskning och kost.

Protein

Protein är en mycket mättande makronutrient. Dessutom verkar protein muskelsparande så att man minimerar risken att tappa i muskelmassa när man går ner i vikt. Av dessa två anledningar innehåller måltidsersättare ganska mycket protein.

Måltidsersättare som riktar sig till hårt tränande personer som satsar hårt på dieten innehåller mer protein än måltidsersättare som är avsedda för mycket överviktiga personer. En måltidsersättare ger vanligtvis mellan 10–15 gram protein per portion. Proteinet är oftast i form av vassle.

Kolhydrater

På senare tid har frågan om kolhydraternas inverkan på kroppens ämnesomsättning diskuterats flitigt. För några år sedan var det fettet som var boven i dramat. I dag är det kolhydraterna. Klart är att ett stort intag av kolhydrater kan ge upphov till övervikt om man inte samtidigt motionerar flitigt.

Emellertid behöver kroppen en viss mängd kolhydrater för att fungera optimalt. De flesta måltidsersättare för viktminskning innehåller mellan 10–15 gram kolhydrater per portion.

När man kikar på innehållsförteckningen för en måltidsersättare ska man dock inte bara notera antalet gram kolhydrater utan även vilken kvalitet kolhydraterna har. Tyvärr är det så att kolhydraterna i många måltidsersättningsprodukter kommer från sockerarter.

Dessa kolhydrater kan betraktas som ”snabba”, vilket gör att blodsockret höjs och att ett insulinpåslag sker. Ju större insulinpåslag, desto svårare är det att upprätthålla fettförbränningen och därmed också viktminskningen.

Fett

Man ska inte vara rädd för att äta fett om man vill gå ner i vikt. Det är nämligen så att man måste äta fett för att bränna fett. Om man inte får i sig tillräckligt med fett gör kroppen allt för att behålla de befintliga fettdepåerna.

I en portion måltidsersättning ingår normalt mellan 3–4 gram fett. Fettet är både mättat, fleromättat och enkelomättat. Det finns generellt sett inga större skillnader mellan olika måltidsersättare när det gäller fettets sammansättning. Det man kan kika lite närmare på är om måltidsersättaren innehåller alfa-linolensyra och/eller linolsyra. Dessa essentiella fettsyror har nämligen utmärkta fettförbrännande effekter.

Fibrer, mineraler och vitaminer

När man minskar på kaloriintaget för att gå ner i vikt är det lätt hänt att man får i sig för lite fibrer. Det kan ge upphov till matsmältningsproblem. Alla måltidsersättare innehåller fibrer, så där kan man vara trygg.

När det gäller vitaminer och mineraler behöver man heller inte vara orolig. De allra flesta måltidsersättare innehåller alla viktigare vitaminer och mineraler, i en väl avvägd mix.

5 Jun 2012