Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och vi har som mål att bli den största och vackraste svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Hur fakturabelåning kan hjälpa ditt företag

Allt fler företag anlitar ett utomstående kreditbolag för hantering av fakturor och utgående betalningar. Det finns många så kallade factoringsbolag som har specialiserat sig på fakturabelåning, fakturaköp och liknande tjänster. De tillhandahåller också ekonomisk rådgivning till sina kunder.

Principen bakom fakturabelåning går ut på att factoringsbolaget betalar företaget en del av den summa som finns på fakturan. Man behöver inte belåna hela fakturan, det kan variera mellan 50-100% av fakturabeloppet. När fakturan betalas av kunden, får företaget de resterande pengarna. Den största fördelen för företaget är att det får en ökad likviditet, vilket kan vara mycket viktigt. Innan faktureringsbolaget går med på avtalet, gör de en kreditbedömning av kunden.

När man gör ett avtal med factoringsbolaget om fakturabelåning så slipper man också all administration av fakturan. De tar över uppföljningen, med eventuella betalningspåminnelser och inkassokrav. Kreditrisken står dock kvar hos företaget. Om kunden inte skulle betala över huvudtaget så är det företagets ansvar. Men erfarenheten visar att de flesta kunder betalar fortare när fakturahantering tas över av ett factoringsbolaget.

För många företag är den extra kontantinsatsen de får vid fakturabelåning den avgörande faktorn. För säsongsbetonade företag, eller företag som expanderar, kan det göra stor skillnad. Många företag säljer också produkter till kunder som faktureras i efterskott, medan företaget själva måste betala grossisten. Eftersom många fakturor har en betalningsfrist på 30-90 dagar förstår man att det kan behövas pengar i mellantiden. Det kan finnas många anledningar till att man behover ökad likviditet, vare sig det är tillfälligt eller över en längre period.

Naturligtvis måste man betala för tjänsten med fakturabelåning och ofta ganska mycket. Många factoringsbolag tar en avgift på en viss procent av fakturasumman. Denna avgift kan variera, beroende på hur många fakturor man belånar, men ofta ligger den på två procent eller mer. Om man har ett löpande kontrakt, där alla fakturor går till factoringsbolaget, får man ett förmånligare pris. Man kan också välja ett kontrakt med ett visst antal fakturor som belånas om året.

Även om det kan bli dyrt med fakturabelåning kan det vara välinvesterade pengar. Många företag behöver ett extra kontantflöde vid vissa tillfällen. Man slipper kostnaderna for uppföljning av fakturorna, något som också kostar pengar. Många mindre företag har helt enkelt inte resurser att följa upp och kontrollera alla fakturor. Med dagens ekonomi måste man väga alla faktorer noga för att företaget ska gå framåt. Fakturabelåning är en bra lösning för många företag.

 

20 Feb 2012