Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och vi har som mål att bli den största och vackraste svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Medicinhistoria

Även om det kan kännas motigt så har personer med funktionsnedsättningar aldrig haft så stora möjligheter som nu. Man kan avskriva det på saker som elektronik som kan skapa hörapparater eller andra högteknologiska hjälpmedel. Men det handlar mer om att vi har en människosyn som gör att vi insett att alla har samma rättigheter och med hjälpmedel kan många få ett bra liv.

Fram till och med första världskriget så hade handikappade två val - antingen institution eller bli marginaliserade hemma. Många var förpassade till fattigstugor och tiggeri. Undantaget för några få var pianostämmare eller borstbindare som i historien ofta varit blinda men annars var möjligheterna små i en värld utan hjälpmedel.

Efter första världskriget så kom många unga män tillbaka från krigen med skador som aldrig kunde läka - både fysiska och psykiska skador. Dessa unga män utgjorde grunden för en förändring. Kryckor blev en tillverkningsindustri och man började så smått att anpassa hem och arbetsplatser för att hjälpa dessa unga män - ganska enkla hjälpmedel. Men alla som arbetar med funktionsnedsättningar vet att hjälpmedel inte behöver vara speciellt avancerade för att vara perfekta hjälpmedel.

Kryckor eller käppar var länge det enda valet av hjälpmedel för patienter som hade svårt att gå. Det tog ett krig till innan speciella hjälpmedel kom att tillverkas. Efter andra världskriget kom proteser att utvecklas till att bli allt mer kroppslika och bättre funktion.

Det var inte förrän på slutet av 1970-talet som rollatorn kom. En rollator är en svensk uppfinning och är helt enkelt en stol på hjul som man kan ha som stöd när man går och som sittplats när man behöver vila. Idag ser man ofta äldre som har en rollator till stöd och hjälp när dom är ute och går men även yngre har nytta av en rollator. Behöver man stöd av en rollator även inomhus så finns det speciella rollatorer med däck som inte sliter på mattor. Att ha två rollatorer gör att du också får betydligt mindre att städa.

Tyvärr tog det två krig med hemvändande soldater innan vi fick blomningen av hjälpmedel. Hjälpmedel av många olika slag kan du köpa hos Hjalpia.se som säljer hjälpmedel på nätet. Med rätt hjälpmedel kan alla vara med.

22 Nov 2012