Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Verklighetsbaserade Filmer

Filmer Baserade på verklighet

Verklighetsbaserade filmer är filmer som antingen är baserade på en verklig händelse eller direkt tagen från en verklig händelse. Det finns inte särskilt många filmer som uppfyller kraven för den senare versionen. En film som nästan hamnar under dess kategorin sann historia är Into The Wild som handlar om Chris McCandless. Filmen handlar en kille som precis graduerat från skolan. Han har alltid avskytt samhället i sig och bestämmer sig för att ge bort alla hans sparpengar till välgörande ändamål. Han säger upp sin kontakt med familjen och bryter sig loss från de vardagliga vanorna vi andra sysslar med. Målet är ett livslångt äventyr upp till Alaska. Filmen är baserad på en verklig händelse och bygger på boken med samma namn av Jon Krakauer. Den skildrar Chris McCandless fantastiska resa genom USA till Alaska och hans strävan efter frihet och äventyr. Filmen är gripande och ger en inblick i en ung mans sökande efter mening och syfte i livet.

Chris efterlämnade sig en bok med anteckningar som författaren Jon Krakauer använde för att skriva boken med samma namn. Jon gick i Chris McCandless spår för att vara säker på att hans bok skulle följa äventyret så bra som möjligt. Boken vart en bestseller och gjordes senare även till den verklighetsbaserade filmen. Eftersom Jon inte riktigt kan vara säker på att han har fått med alla detaljer så kan man därför inte säga att den är direkt tagen från den verkliga händelsen.

Into The Wild är bara en film i en rad av riktigt bra verklighetsbaserade filmer. En film som verkligen uppfyller kraven för att "vara direkt tagen från en verklig händelse" är 127 Hours. En film som har James Franco i huvudrollen. Den handlar om en kille som fastnar med armen under ett stenblock långt ute i öknen. Här har man gått så långt att man efterliknat varenda liten detalj ifrån den verkliga händelsen. Mycket av detta tack vare att personen som råkade ut för olyckan, filmade sig själv under tid han var fast.

Jag älskar verkligen dessa verklighetsbaserade filmer då man lättare kan sätta sig in i huvudpersonens upplevelse. De bidrar alltid med ett bra budskap och berör de flesta som ser den, killar som tjejer. Jag rekommenderar verkligen alla denna genre som är minst lika intressant som alla dessa påhittade actionfilmer.

9 andra riktigt bra filmer baserade på verkliga händelser

1. Schindler's List (1993)

"Schindler's List", som berättar den sanna historien om Oskar Schindler, en medlem av nazistpartiet som räddade över 1 000 judar under Förintelsen. Filmen är visar modet och medmänskligheten hos en enskild person mitt i en fasansfull tid.  "Schindler's List" är en gripande film från 1993, regisserad av Steven Spielberg. Filmen är baserad på romanen "Schindler's Ark" av Thomas Keneally från 1982. I huvudrollerna ser vi bland annat Liam Neeson som Oskar Schindler, Ben Kingsley som hans judiske bokförare Itzhak Stern och Ralph Fiennes som den sadistiske nazisten Amon Göth.

Filmen tar sitt avstamp i Krakow under Andra Världskrigets början. Oskar Schindler, en industriman och medlem av nazistpartiet, ser möjligheten att göra stor vinst på kriget. Han anställer judiska arbetare för sin porslinsfabrik, främst för att de är billigare arbetskraft.
Schindlers ursprungliga motiv är alltså ekonomiska, men när han blir vittne till nazismens fruktansvärda brutalitet mot judarna ändras hans inställning. Han börjar medvetet skydda sina judiska arbetare, trots att det sätter hans egen frihet och till och med liv på spel. Filmen berättar om hans tappra insatser för att rädda över 1 000 människor från Förintelsen.

"Schindler's List" är en berättelse om mod, medmänsklighet och självuppoffring. Den visar hur en enskild person kan göra stor skillnad även i de mest fruktansvärda omständigheter. Trots att den tar upp svåra ämnen, erbjuder den också en glimt av hopp – att godhet och mänsklighet kan överleva även i de mörkaste stunderna. 
Filmen var en stor framgång, både kommersiellt och hos kritiker, och har blivit en av de mäktigaste skildringarna av Förintelsen i populärkulturen. "Schindler's List" vann sju Oscars, inklusive Bästa Film och Bästa Regissör, och är idag betraktad som en av de största filmerna i historien. 

2. The Pianist (2002)

I "The Pianist" är det inte bara huvudkaraktärens kamp som är gripande, utan också skildringen av det omgivande samhället. Varje scen är genomtänkt och bidrar till en större förståelse för historien. Filmen ger en påtaglig känsla av isolation och förtvivlan som är svår att skaka av sig. Scenerna är visar verkligen den brutala verkligheten under nazisternas ockupation av Krakow. Det finns inget romantiserande av kriget, utan istället visas dess grymma och hjärtskärande konsekvenser. Genom att fokusera på huvudkaraktärens ensamhet och kamp för överlevnad, förmedlar filmen verkligen den mänskliga sidan av kriget.

Det omgivande samhället i filmen ger en känsla av hopplöshet och förlust. Scenerna av gettona och gatorna fyllda av uniformerade nazister visar den konstanta rädslan och trycket som det polska folket levde under. Det blir tydligt att ingen var säker och att förtvivlan var en ständig närvaro i vardagen. Det är just denna detaljrika och genomtänkta skildring av det omgivande samhället som gör "The Pianist" så kraftfull. Genom att visa huvudkaraktärens kamp mot den politiska och sociala undertryckningen blir filmen inte bara en berättelse om överlevnad, utan också en stark kommentar om mänsklighetens förmåga att övervinna de mest fasansfulla förhållanden. 

3. Catch Me If You Can (2002)

"Catch Me If You Can" är en dynamisk och underhållande film. Det är en berättelse om bedrägeri, men också om ensamhet och behovet av tillhörighet. DiCaprios porträtt av Abagnale är charmigt och komplicerat, och visar en ung man som söker efter en plats i världen. Hans skickliga manipulation och förmåga att förklä sig till olika identiteter gör honom till en fascinerande karaktär att följa. Samtidigt är Tom Hanks som FBI-agenten Carl Hanratty fantastisk som Abagnales baneman, och deras roliga katt-och-råtta-spel är spännande att följa.


Filmen är välregisserad av Steven Spielberg och det tydliga tidsperioden skildras på ett imponerande sätt. Musik och kläder ger en trovärdig känsla av 60-talet och den stilfulla produktionen tillsammans med de skarpa dialogerna gör den här filmen till en riktig pärla. "Catch Me If You Can" är en riktig glädjespridare med en fascinerande berättelse och starka skådespelarprestationer. Det är en film som bjuder på spänning och underhållning samtidigt som den får oss att tänka på människans behov av att hitta sin plats i världen. Definitivt en film värd att se för alla filmälskare. 

4. The Social Network (2010)

"The Social Network" är en intrikat och intelligent film. Den erbjuder en sällsynt inblick i hur en enkel idé kan omvandlas till en global kraft. Filmen belyser de etiska och personliga utmaningar som följer med framgång, och hur ambition kan påverka relationer. Filmen visar också hur teknologibranschen kan vara fylld av rivalitet, svek och manipulation. Genom en briljant berättarstil och enastående skådespelarprestationer, tar "The Social Network" publiken med på en fängslande resa genom Mark Zuckerbergs skapande av Facebook och de kontroverser som följde.

5. Spotlight (2015)

"Spotlight" berättar historien om hur journalistteamet Spotlight på tidningen The Boston Globe avslöjade den omfattande och systematiska sexuella misshandeln inom den katolska kyrkan i Boston. Det som slår mig varje gång jag ser filmen är skådespelarnas fantastiska prestationer – de lyckas verkligen förmedla den känslomässiga tyngden och komplexiteten i detta känsliga ämne. Filmen är inte bara ett drama, det är en djupgående utforskning av journalistikens kraft och betydelse.

Regissören Tom McCarthy har gjort ett mästerligt arbete med att skapa en film som är både spännande och tankeväckande. "Spotlight" är fylld av intensiva scener där man känner spänningen i luften när journalisterna närmar sig sanningen. Det är så häftigt hur filmen visar på journalisternas ihärdighet och etik, samtidigt som den belyser de komplexa och svåra besluten de står inför. Varje gång jag tittar på den blir jag lika berörd och imponerad av historien och dess viktiga budskap.

6. Hotel Rwanda (2004)

"Hotel Rwanda" är en film som verkligen får en att tänka. Den skildrar en verklig tragedi - folkmordet i Rwanda 1994 - genom ögonen på hotellchefen Paul Rusesabagina, spelad av Don Cheadle. Han omvandlar sitt hotell till en tillflyktsort för tusentals människor som flyr från våldet. Det är en film som tar upp tunga och allvarliga ämnen, och det gör den med respekt och på ett genomtänkt sätt. Det som framför allt stannar kvar hos mig efter filmen är skildringen av Pauls mod och beslutsamhet under så extremt svåra förhållanden.

Regissören Terry George har på ett väldigt rakt och ärligt sätt berättat en historia som är både svår och viktig. Skådespeleriet, särskilt Don Cheadle och Sophie Okonedo, bidrar till filmens starka intryck. "Hotel Rwanda" är inte en film som man tittar på för underhållningens skull. Den utmanar tittaren att reflektera över mörka händelser i vår historia och väcker frågor om mänsklighet, moral och ansvar.

7. The King's Speech (2010)

Filmen skildrar en intressant del av historien. Den handlar om kung George VI, spelad av Colin Firth, och hans kamp med stamning, särskilt i ljuset av hans oväntade kröning och behovet av att leda sitt folk genom krigstid. Filmen lyckas på ett fint sätt skildra personliga utmaningar och offentliga förväntningar. Det som verkligen berör i filmen är relationen mellan kungen och hans oortodoxe talterapeut Lionel Logue, spelad av Geoffrey Rush. Deras dynamik ger en mänsklig aspekt till de annars så storslagna historiska händelserna.

Regissören Tom Hooper har med "The King's Speech" skapat en film som är både underhållande och informativ. Det är ingen film som skriker efter uppmärksamhet med storslagna effekter eller dramatiska vändningar, men den fångar ändå intresset med sitt starka manus och fina skådespelarinsatser.

8. 12 Years a Slave (2013)

"12 Years a Slave" är en film som tar sig an ett allvarligt och viktigt ämne i amerikansk historia. Den bygger på den sanna berättelsen om Solomon Northup, en fri svart man från New York som kidnappas och säljs som slav i södern. Chiwetel Ejiofor spelar huvudrollen som Solomon och levererar en stark och trovärdig prestation. Filmen visar på ett verklighetstroget sätt hur brutalt och omänskligt slaverisystemet var och den personliga kampen för överlevnad och värdighet under dessa omständigheter.

9. A Beautiful Mind (2001)

"A Beautiful Mind" skildrar den fascinerande och komplexa berättelsen om John Nash, en briljant matematiker som kämpar med schizofreni. Filmen, som är baserad på den verkliga historien om Nash, utforskar både hans extraordinära akademiska prestationer och de utmaningar han mötte på grund av sin psykiska sjukdom. Russell Crowe gör en stark och trovärdig insats i rollen som Nash, och lyckas förmedla både hans genialitet och sårbarhet. Filmen rör sig skickligt mellan Nashs akademiska framgångar och hans personliga kamp, vilket skapar en mångfacetterad och engagerande berättelse.

Regisserad av Ron Howard, erbjuder "A Beautiful Mind" en både inspirerande och hjärtskärande inblick i Nashs liv. Filmen belyser vikten av stöd och förståelse från familj och vänner, vilket är avgörande för Nashs överlevnad och återhämtning. Dessutom tar filmen upp viktiga frågor kring mental hälsa och hur samhället behandlar psykiska sjukdomar. Genom Nashs historia ger "A Beautiful Mind" en djupare förståelse för den mänskliga psykologin och utmaningarna som kommer med psykisk sjukdom, samtidigt som den firar de mänskliga möjligheterna att övervinna stora hinder.

Filmer som är baserade på verkliga historier är inte bara underhållande; de är viktiga. De erbjuder perspektiv på historiska och personliga händelser som formar vår värld. Genom att skildra verkliga människors liv och utmaningar, påminner genern oss om mänsklighetens komplexitet och mångfald. 

5 ytterligare tips på verklighetsbaserade filmer

 

20 Nov 2023