Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

7 saker att tänka på när man ska köpa stekpanna!

Stekpannan är en av kockens viktigaste köksredskap och ibland kan det vara svårt veta hur man välja bland det stora utbud som finns idag. Varumärken som Hackman, OBH Nordica, Tefal, Skeppshult med fler gör allt för att vi ska tycka just deras stekpanna är den bästa. Här är några tips som jag hoppas kan hjälpa i ert val.

1. Typ Förutom den klassiska stekpannan finns bland annat en stekpanna med högre kant (5-7 cm), som ofta kallas ofta traktörpanna. Den används ofta till att först steka och sen koka rätten man tillagar. Ofta ingår då ett lock när man köper. En stekpanna med s.k. grillränder i stekpannan kallas ofta grillpanna och ger maten karakteristiska grillränder, perfekt ex. om man vill ge en grillad känsla av en biff.

Sen finns det specifika stekpannor för att göra plättar och pannor i princip utan kant som perfekta för att tillaga omelett eller pannkakor. Det är då väldigt lätt att låta omeletten glida ner för stekpannan på tallriken.

2. Tjocklek på botten En tjock botten på en stekpanna gör att stekpanna inte lika lätt slår sig (blir ojämn) och den håller också värme på maten bättre. Nackdelen kan vara att de tar lite längre värma upp och de kan också vara tyngre. Ofta är de tjockare stekpannorna idag gjutna istället för pressade. Italienska pannor från bland annat Risoli och Bialetti är ex. på pannor som blivit populära för sin kvalité i gjutningen.

3. Material Stekpannor görs idag framförallt i rostfritt stål, aluminium och gjutjärn. Både aluminium och gjutjärn är bra ledare och behöver inte komplettera med något ytterligare material. Rostfritt stål leder dock värme dåligt och behöver ofta kompletteras med flera lager av ex. aluminium. Detta kallas då en Sandwich-botten. Pannor av hög kvalité kan ha ex. 7 lager (ex. Demeyere) av olika material medan ex. Hackman Classic, som är en enklare stekpanna, har 3-lager.

4. Beläggning En beläggning gör att maten inte lika lätt bränner fast. Man kan skilja på non-stick och keramiska beläggningar. Keramiska beläggningar är mer miljövänliga, tål högre temperaturer och ofta kan metallredskap användas. Nackdelen är ofta att de inte har lika bra non-stick egenskaper som de plastbaserade beläggningarna.

En av de vanligaste keramiska stekpannorna heter Ceratec och används bland annat i stekpannor från Hackman (Matador). Non-stick stekpannor är gjorda med beläggning av PTFE som är en plastpolymer med speciella egenskaper. PTFE har olika märkesnamn som Silverstone, Quickslip, Tefal och Teflon.

5. Ugn Ibland kan det finnas behov av att laga klart sin mat i ugnen i en stekpanna. Vissa stekpannor klarar ugn och det skiljer sig ofta ganska mycket vilken temperatur de klarar. Stekpannor i gjutjärn och rostfritt stål utan beläggning klarar sig ofta bättre men det finns även stekpannor med beläggning som klarar sig bra i ugn. (ex. Hackman Rotissier, Risoli plus, Hackman Matador,Bialetti White line).

6. Diskmaskin Om du vill diska en stekpanna i diskmaskin ska du inte köpa en stekpanna av gjutjärn. Man ska också vara försiktig att diska stekpannor med keramisk och non-stick beläggning i diskmaskin. Titta noga på din stekpannas bruksanvisning för instruktioner om detta för vissa har beläggningar som går alldelles utmärkt att diska i diskmaskin (ex. från Tefal, Iiitala, Fiskars och Hackman) En stekpanna utan beläggning i rostfritt stål går alldelles utmärkt att maskindiska.

7. Passar induktionshäll Viktigt är självklart att kolla upp så att stekpannan går att använda på den spis man har. En nyhet för induktionsspisar är möjligheten att stekpannan stänger av sig när den når en viss temperatur, (säljs bland annat av Hackman). Fördelen med detta är pannan då inte kan överhettas och man undviker förstörd beläggning.

Hoppas denna artikel har gett lite mer på fötterna när du ska göra ditt inköp. Det finns också många webbsidor där man kan jämföra så man verkligen hittar den stekpanna man vill ha.

15 Nov 2012