Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Allt om kuvert - För din post

Kuvert tillhör de allra viktigaste och vanligaste kontorsmaterialen som används i vardagen med många miljoner skickade brev varje år bara i Sverige. Definitionen av kuvert är att det är en pappersficka eller plastficka som på en sida, en lång eller kortsida, har en öppning och en klav som kan användas för att försluta den. De allra flesta kuvert som används för att skicka brev är som bekant gjorda av papper, och de används i regel som omslag till brev.

Ordet kuvert kommer för övrigt från det franska couvrir som betyder täcka eller skydda. De första kuverten som inte tillverkades för hand gjordes 1845 av Edwin Hill och Warren De La Rue, som fick patent i Storbritannien på den första automatiska kuvertmaskinen. De allra äldsta kända föremålen som fungerat som kuvert är dock betydligt äldre än så.

Närmare bestämt har man hittat lerföremål i Mellanöstern som har haft ett liknande användningsområde och dateras till ungefär 3500–3200-talet före Kristus.

Kuverten kan ha fönsterrutor som visar mottagarens adress på pappret och kallas då fönsterkuvert. Sådana har funnits enda sedan början på 1900-talet. Klaffen på kuverten kan vara självhäftande genom att den har försätts med ett klisteraktigt material, eller helt enkelt endast viks in för att på så sätt förslutas och eventuell förses med tejp för att hålla ihop.

Den första varianten är absolut vanligast bland professionella företag, inte minst eftersom man är extra mån om att uppgifterna i brevet inte av misstag (att klaffen går upp någonstans i postkedjan) går till någon annan än den tänkta mottagaren medan det vid hemmabruk även är vanligt med den senare varianten av kuvert.

På klaffen är det vanligt att man skriver avsändarens adress för att möjliggöra att brevet kan återföras om den angivna adressaten inte kan hittas eller brevet av annan anledning inte kan utdelas.

Olika storlekar

Kuvert finns i flera olika standardiserade storlekar, varav C5 och C4 är de absolut mest vanliga. Ett kuvert av varianten C4 rymmer ett ovikt A4-papper, som är det absolut vanligaste pappret i skrivare och kopiatorer, medan ett kuvert av varianten C5 precis rymmer ett dubbelvikt A4.

I regel hamnar ett C4-kuvert, med ett A4 placerat inuti, i en högre klass för porto hos den svenska posten än ett C5-kuvert med ett A4 placerat inuti. Därmed är det vanligt att man använder ett C5-kuvert om man vill hålla priset för portot nere, åtminstone vid försändelse av handlingar som inte är oerhört formella och därmed inte kräver några alldeles särskilt respektfulla behandlingar utan kan vikas.

26 Apr 2012