Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Att byta tändstift på din bil

Jag har en gammal Volvo som jag har tänkt att byta tändstift på, och ska försöka beskriva på ett enkelt sätt hur du går tillväga. Är det första gången som du ska göra detta så kan jag säga att det inte alls är så svårt.

Att byta tändstift på sin bil kan variera lite från modell till modell, men i stort sett så är det samma förfarande oavsett bilmodell. Det är bra att byta tändstift med jämna mellanrum för att behålla motorns fulla prestanda och en bra bränsleekonomi.

Kontrollera i din bils manual eller med din verkstad vilken typ av tändstift du ska ha. Du kan även plocka ur ett stift och kontrollera vilket som sitter där innan du köper ett nytt. Enligt de jag pratat med så ska man byta tändstift, olja samt oljefilter med cirka 700 mils intervaller. Iallafall om man har en sån gammal bil som jag.

Själva bytet brukar inte vara så krångligt, så var iallafall fallet på min gamla Volvo. Hade en Citroën en gång i tiden som det va lite trängre med plats, men efter ett par byten så lärde man sig snabbt hur man skulle göra. Vad du bör göra är att kontrollera att rätt tändkabel är till rätt cylinder, så brukar jag byta ett stift åt gången.

Du bör inte heller dra åt stiftet för hårt. Skruva för hand så mycket du kan och orkar och efteråt drar du bara lite så att packningen blir tät. Använder du momentnyckel är 28-33 nm ett bra riktmärke. Det kan mycket väl stå på förpackningen? På de paketen jag tidigare har haft så har jag för mig att det står typ: skruva med handen tills det tar stopp, dra sen 1/2-3/4 varv.

Då hoppas jag att du fått nyttig information om hur du ska byta till ett nytt tändstift på din bil.

10 Apr 2013