Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Att tänka på om man skall vara ledig med barn

Hört talas om föräldraförsäkringen? Detta är en typ av social reform där bland annat den sociala åtgärden föräldrapenning ingår. Om du inte har egna barn, eller kanske väntar ditt första, så är är du kanske inte så bekant med detta begrepp. Men faktum är att det är mycket bra att veta vad föräldrapenning är för något eftersom det är föräldrpenning som gör att du kan få ekonomisk kompensation när du är ledig med barn.

Som mest så kan man plocka ut 480 dagar med föräldrapenning och det är den statliga myndigheten, Försäkringskassan, som administrerar utbetalningen av denna ersättning. Vem är det då som kan få föräldrapenning? Som namnet antyder så är det föräldrar eller andra, i juridisk mening, vårdnadshavare som kan få den.

Och då blir man naturligtvis nyfiken på hur mycket man kan få i ersättning. Ersättningen är inkomstberoende och bygger på ett system där man tar den sjukpenningsgrundade inkomsten (SGI) och gångar med o,8. Därefter så delar man denna summa med 365 och då får man ut vad man kan få i dagsersättning.

Naturligtvis så drar man även av skatt från denna summa. Om du undrar vad SGI är så brukar man säga att det är lönen innan skatt efter att man gångat denna summa med 0,97. Det finns dock ett tak för SGI när det gäller beräkning av ersättning i föräldrapenning, och den ligger på 440 000 kr år 2012. Detta innebär att man får inte ut mer i föräldrapenning även om tjänar över detta belopp. För övrigt så motsvarar detta belopp en lön före skatt på 36 700 kr.

Av de totala 480 dagarna som man kan plocka ut i föräldrapenning, så har varje förälder rätt att ta ut 240 dagar var.

Det som skiljer föräldraförsäkringen och därmed även föräldrapenningen gentemot exmeplevis a-kassan är att den är helt och hållet skattefinansierad, medan a-kassan bara delvis är finansierad av skattepengar.

Om du vill lära dig mer om föräldrapenning så rekommenderar vi ett besök till Föräldrapenning.info, där hittar du mycket information om detta ämne!

20 Oct 2012