Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Att välja nappar till sitt barn

Många barn använder napp, både små och större barn. Nappar fyller ett grundläggande sugbehov hos barn och ger lugn samt trygghet. Nappar är även ett effektivt sätt att få barnet att somna och därmed bidra till god sömn och god balans i den vakna tillvaron. Det är därför inte underligt att nappar är big business idag. Det finns miljoner olika varianter i olika material, utformning och inte minst mönster.

Nappar är ju något som särskilt små barn har i munnen, och då blir det extra viktigt att produkten är helt säker, så vad ska man då tänka på när man köper nappar till sitt barn?

För det första: Fall inte bara för utseendet. En cool napp behöver nödvändigtvis inte vara den bästa. Nappar ska förstås också vara anpassade till det individuella barnet. Det finns ålders- eller storleksmärkning på alla nappar, men det är bara en rekommendation. Ett storvuxet barn kan snabbare gå upp i nappstorlek än ett nätt barn till exempel. Om nappen har sköld ska den inte vara så liten att barnet kan få in hela i munnen. Men den ska inte heller vara så stor att den går upp över näsan på barnet.

Det första du ska göra när du köpt en ny napp är att dra riktigt hårdhänt i den för att se så att själva sugdelen sitter fast ordentligt. Detta är också något du ska göra kontinuerligt. Dra i nappen och inspektera den för att se så att det inte har uppstått några sprickor. En skadad napp ska slängas direkt.

Valet av material kan vara en smakfråga. Det finns både nappar av silikon och naturgummi. Den som förordar naturliga material väljer förstås gärna en napp av naturgummi. Sådana nappar finns i olika utföranden, en del har bara sugdelen i naturgummi och en vanlig plastsköld. Andra nappar av naturgummi är helgjutna utan någon plast eller lösa delar.

Naturgummi har flera fördelar, det är mer tåligt och motståndskraftigt mot hårdhänt behandling. För ett barn som gärna tuggar på sin napp kan detta alltså vara ett bättre alternativ. Naturgummi sägs dessutom ha en egen, godare smak än silikon. Dock är naturgummi ett naturmaterial, varför den av naturliga skäl åldras. Nappen kan torka och materialet blir sprött. Nappar av naturgummi bör därför bytas ut oftare än silikonnappar.

Nappar av silikon är mindre tåliga, det blir lättare sprickor vid hårdhänt hantering. Men så länge det inte uppstår några skador på nappen har den generellt en längre livslängd än en napp av naturgummi.

Det finns också olika former på sköldarna, antingen helt runda eller så kallade fjärilsformade nappar. Detta kan också vara en smaksak, men för de allra minsta barnen och särskilt prematurbarn är en fjärilsformad napp att föredra, för att skölden inte ska riskera att täppa till näsan.

Det viktigaste när du väljer nappar är alltså att se till att den har en godkänd märkning och kontrollera den både inledningsvis och kontinuerligt. Resten är en smaksak, man får förmodligen prova sig fram innan man hittar en napp som passar barnet bäst.

16 May 2013