Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Backgammon eller schack

Brädspel har fascinerat människan nästan ända sedan tidernas begynnelse. Två av de brädspel som har längst historia är backgammon och schack. Det finns bevis för att båda dessa spel var populära redan flera årtusenden före kristus. Födelseplatsen var Mellanöstern och mer specifikt förmodligen någonstans i Iran. Det är inte många som känner till det, men ordet schack kommer faktiskt från persiskans 'shah'.

Både backgammon och schack är brädspel som bygger på strategi. I backgammon finns även ett turelement i och med att man kastar tärningar inför varje pjäsförflyttning, men det är i princip alltid skickligheten som avgör utgången i en spelomgång.

Även om båda spelen är brädspel med fokus på strategi är det inte många som är intresserade av båda spelen. Tycker man om schack spelar man i princip bara schack. Håller man backgammon som favorit är man förmodligen inte alls särskilt intresserad av schack.

Vad beror då detta på? Att schackspelare inte spelar backgammon kan bero på just turelementet i backgammon. Spel där slumpen har en inverkan, hur liten den än må vara, gör normalt att spelet anses som "mindre fint". En annan anledning kan vara att backgammon på många sätt är anpassat för spel om pengar. Man kan till exempel spela om en fast summa per spelomgång eller satsa en mindre summa per antalet 'pips'.

Slumpfaktorn, och det faktum att backgammon kan spelas om pengar, ger spelet en helt annan karaktär än schack och det är förmodligen denna karaktär som gör att backgammonspelare normalt inte spelar schack. För en backgammonspelare är turelementet och möjligheten att spela om pengar de faktorer som gör spelet till en favorit.

I backgammon handlar det inte bara om att vinna en spelgång. Det gäller också att maximera vinsterna när man vinner och minimera förlusterna när man förlorar. I schack spelar det ingen roll hur mycket man vinner eller förlorar (förutsatt att det inte blir oavgjort – remi), förutom att det självklart ligger en del prestige i hur man vinner eller förlorar.

20 Apr 2013