Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Beräkna ägglossning

När man vill bli gravid är det många som vill beräkna när ägglossningen ska ske. Anledningen till detta är för att det är just under själva ägglossningen man enklast blir gravid, och många vill alltså kunna pricka in när just detta händer. Det finns ett enkelt sätt att beräkna ägglossning på, vilket vi ska kika på lite nedan.

Först och främst kan vi konstatera att alla är vi olika med olika långa menstruationscyklar. En menstruationscykel kan vara allt mellan 20-45 dagar vilket även gör att ägglossningen inte sker på samma dag i allas menstruationscyklar. Genomsnittscykeln ligger på ungefär 28 dagar.

Så hur beräknar man då ägglossningen om alla har olika långa cyklar? Jo, oberoende på hur lång ens menstruationscykel är kan man grovt säga att ens ägglossning sker 12-16 dagar, med ett genomsnitt på 14 dagar, före sista dagen i sin menstruationscykel. Det vill säga, 14 dagar före nästa mens kommer. Tar vi ett räkna exempel ser vi tydligare hur det fungerar.

Låt säga att din cykel är på 30 dagar. Då tar vi 30 - 14 för att få fram vilken dag ägglossningen sker, nämligen på dag nummer 16.

Ägglossningstest

Detta sätt att räkna ger inte en exakt dag då allt kan variera med ett par dagar hit eller dit, så vad gör man för att pricka in exakt rätt dag? Jo, då kan man använda sig av ett ägglossningstest.

Ett ägglossningstest tar reda på om du har ägglossning just när du tar testet. Vad testet egentligen gör är att mäta ett hormon i kroppen som kallas för luteiniserande hormon, även förkortat LH. Under ägglossningen ökar detta hormon i kroppen markant. Rättare sagt är det detta hormon som startar själva ägglossningen.

Man mäter därför med hjälp av ett ägglossningstest när detta hormon har ökat, och på så vis får man reda på att ens ägglossning håller på att starta. Beräkna därför ägglossningen med formeln ovan och börja göra ägglossningstester ett par dagar innan för att kunna pricka in exakt den dag du är som mest fertil.

17 Apr 2012