Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Bertil Vallien - Sveriges största glaskonstnär

När Sveriges mest populäre glaskonstnär får i uppdrag att designa en glasservis har han höga förväntningar på sig. Det var i slutet av sjuttiotalet som glasbruket ville ha en lättproducerad bästsäljare. De ger Bertil Vallien uppdraget att ta fram deras nya servis, men det går inte riktigt som han har tänkt sig.

Servisen ska spegla brukets specialkompetens, nämligen att göra tunna vackra vinglas som inga maskingjorda glas kunde mäta sig med. Glasblåsarnas skicklighet till trots beter sig inte glasmassan riktigt som Bertil förutsett, utan vrider sig och vill inte som Vallien har ritat. Vad gör man?

Jo, är man Bertil Vallien bestämmer man sig för att helt enkelt följa glaset. Vinglasen med den karaktäristiskt vridna randiga kupan lanseras 1981 och blir precis den succé bruket hoppats på.

Chateau var tjugo år senare ännu en av våra bästsäljande glasserviser i Sverige med tolv miljoner sålda glas. Den som har Chateauglas framför sig kan se att inget glas är det andra likt och det var just detta unikum Bertil Vallien var ute efter, det skulle ju synas att ingen maskin skulle kunna producera de här glasen.

Många av de serviser Bertil Vallien har designat sedan dess bär drag av Chateau, den smäckra foten och strama formgivningen. På sätt och vis har glasmassan, som i slutet av sjuttiotalet vägrade följa ritningarna, satt prägel på hela den svenska bruksglasproduktionen fram tills idag, trettiofem år senare, och har räddat de svenska glasbrukens produktion av handblåst glas. Ett svenskt konst- och hantverksarv väl värt att bevara.

Hur man än ser på det, och vad än för form man uppskattar, så väcker ett verk från Bertil Vallin alltid frågor och förundran, som med alla stora konstnärer. Och med relativt beskedliga priser för konst som många gånger produceras i ytterst få antal och av konstnären själv så finns det ingen anledning att inte köpa ett verk från en av få svenska konstnärer som finns representerade runt om i världen på museum och gallerier.

28 Mar 2012