Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Betalfunktioner för E-handel

Driver man en E-handel så måste man logiskt nog också kunna ta betalt av sina kunder. Det finns idag en hel djungel av olika metoder för just detta vitala ändamål. Nedan går vi igenom några av de möjliga betalsätten.

Kortbetalning

De allra flesta E-handelstjänster erbjuder kortbetalning som betalningssätt. Det går till som så att man anger sina kortuppgifter direkt på webbplatsen för att betala. Om vi ser det ur båda parters perspektiv är ju detta oftast det enklaste sättet eftersom det egentligen bara är en transaktion mellan två konton.

Men sedan tillkommer faktorn med säkerhet. Som handlare bör man se till att kryptera betalsidan så att informationen inte kan läsas av, av någon tredje part. Som konsument kan man se att sidan är krypterad om sidadressen inleds med ”https” istället för bara ”http”.

Finns det dessutom en liten hänglåsikon som är synlig så innebär det att företaget kan identifieras. Några företag som erbjuder tjänster för kortbetalning är Auriga, Samport, Certitrade, Payson, DIBS, Paypal och Payer. Dessa erbjuder givetvis i sin tur att man kan betala med de vanliga kreditkorten.

Fakturabetalning Att betala mot faktura är generellt sett den säkraste betallösningen för konsumenten. Det innebär att varan levereras tillsammans med fakturan, varpå kunden betalar den. Det innebär alltså i klartext att kunden får varan innan betalning skett. Idag är det dock inte speciellt många E-handelsföretag som erbjuder fakturabetalning. Detta är oftast inte att föredra för nystartade E-handlare då man kanske är beroende att få in betalningar i tid och så vidare.

Direktbetalning Direktbetalning innebär kort och gott att konsumenten kan betala genom en överföring från sitt bankkonto. För att kunna erbjuda sina kunder denna möjlighet så måste man ha ett företagskonto på den specifika banken som kunden har.

Därför har många företag flera olika banker eftersom man vill kunna erbjuda denna möjlighet till alla sina kunder. Det är ett säkert sätt för både säljare och konsument eftersom det kräver inloggning i kundens internetbank och därifrån sker överföringen.

Postförskott Postförskott innebär att kunden får en postavisering (avi) eller ett sms när produkten ankommit till uthämtningsstället. Paketet betalas på plats men kunden har inte möjlighet att kontrollera innehållet innan betalning.

Betalningsförmedling/Escrow Denna typ av betalning innebär att man via en tredjepart genomför sin betalning. Det fungerar som så att man betalar till denna tredjepart, en av de mest kända är Paypal. Denna tredjepart ”håller i” pengarna tills kunden bekräftar att denne fått sin vara, varpå betalningsförmedlaren för över pengarna till säljaren.

Denna metod är vanligast vid köp från auktionssajter och begagnatbörser eftersom det naturligtvis kan vara svårare att lita på en okänd privatperson än ett säljföretag.

Som nystartad E-handel kan det vara väl dyrt att ansluta sig till och erbjuda alla dessa olika tjänster. Då kan ett bra alternativ vara att skaffa en färdig E-handelslösning där man kan säga att man hyr ett paket av tjänster.

Ett exempel på en sådan sida är Kodmyran. Dem erbjuder olika paket som inkluderar en webbshop med tillhörande funktioner. Hur pass många avancerade funktioner man vill ha bestäms av vilken paketlösning man väljer.

Men hursomhelst, betallösningar var det vi talade om. Detta är något som är inkluderade i dessa paketlösningar. Det blir klart billigare för en nystartad E-handel att göra på det sättet än att på egen hand binda upp sig på abonnemang hos de enskilda alternativen. Du kan läsa mer på Kodmyran.se om vilka olika alternativ som finns tillgängliga för dig eller ditt företag.

27 Jan 2013