Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Byta Dörrar - Dörrmått, Karmmått och annat viktigt

En sak som många glömmer när de planerar inför sin hemrenovering är husets dörrar. Vi lägger massor av krut på till exempel tapeter och målarfärg i alla rum, nya gardiner överallt, nya köksluckor och bänkskivor i köket och nya garderober i hall och sovrum - men innerdörrarna är det få som tänker på att byta ut eller åtminstone glöms dörrarna gärna bort under planeringsstadiet - trots att de gör stor skillnad för din heminredning. Men faktum är att det är i detta stadium av en hemrenovering då man borde tänka på att beställa nya fräscha dörrar till hemmets alla rum - särskilt om man bor i ett gammalt hus där nya dörrar kan behöva specialbeställas.

Det här med dörrar och dörrmått kan dock vara knepigt - det är viktigt att måtten stämmer överens med husets karmmått om man vill slippa byta ut dörrfoder och dörrkarm. Det är ju så mycket enklare om endast dörrblad behöver bytas. När man anger karmmåttet är karmens yttermått, eller karmyttermått, det som mäts - alltså den öppning där karmen ska monteras.

Ofta anges måttet som modulmått i decimeter som till exempel 9x21 vilket betyder 900 mm brett och 2100 mm högt. Dörrbladet blir i det här fallet 825 mm brett och 2015 mm högt. Öppningsmåttet för själva dörren är dock inte 825 mm utan endast 768 mm eftersom dörrkarmen tar upp såpass mycket plats. Vill man handikappanpassa en dörröppning så att alla typer av handikappmedel och även tvillingbarnvagnar kommer in genom bör man välja en dörröppning som är 80 cm bred. Så gott som alla innerdörrar är 40 mm tjocka.

Dörrar som tillverkats enligt den gamla standarden hade tappgånggärn som gjorde att det var ganska svårt att byta ut dem, men sedan den nya standarden infördes har i princip alla dörrar snap-in-gångjärn för enkel montering. Med snap-in kan du i princip bara lätta på låstungan, lyfta av den gamla dörren, lyfta på den nya och snäppa fast den i gångjärnet. Lätt som en plätt!

Om du bor i ett hus som har den gamla standarden så kan du köpa till ett mellangångjärn som monteras på den befintliga karmen vilket gör det möjligt att använda snap in även i äldre karmar. På så sätt slipper du att byta hela karmen bara för att du vill att snap-in-gångjärnen ska fungera.

För att avgöra om en dörr är vänsternhängd eller högerhängd ska du stå vänd mot dörren på den sida som öppnas mot dig. Om gångjärnen då är på vänster sida så är dörren vänsterhängd och är gångjärnen på höger sida så är dörren högerhängd.

Så ta dig en funderare - kanske är det värt att satsa på nya innerdörrar nästa gång du ska renovera hemma eller fixa med din heminredning?

7 Mar 2012