Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Champagneprovning - Varumärken med kvalitet

För inte så många år sedan såg fransmännen deras andelar på marknaden för stilla viner sakta men säkert ätas upp av viner från "den nya världen". Du kunde ibland höra dem klaga över att de i Australien, Kalifornien eller var som helst "hade det enklare än oss eftersom de inte har så många regler och föreskrifter att följa". De kan förnya sig och göra saker vi inte tillåts göra".

Kanske låg det någon sanning i det, kanske inte. Men det hjälpte i alla fall inte fransmännen att konkurrera bättre. Hur som helst, nu för tiden så har saker ändrats och du kan se bevis för det i ett av de mest regelverksbundna vinodlingsområdena: Champagne.

Det är inte så att folk har slängt regelboken. Inte alls, men de är mycket mer kreativa och fantasifulla. Något som är ännu mer intressant är att många av dessa innovationer inte kommer ifrån de stora märkena, utan från mindre, självständiga champagnetillverkare och kallas ibland "Grower champagne".

Vid en provsmakning förra veckan så visade 17 av de nyaste stjärnskotten, många ganska unga, upp vad de höll på med och med några klara tendenser som bevis.

Mycket mer fokus på egenskaperna hos varje vingård och till och med på specifika markområden.

Samtliga vinskapare som var med på visningen tog inte bara med sig champagne att provsmaka, utan tog även med vad de kallar för basviner: dessa är stilla viner gjorda av fjolårets skörd som har blandats samman innan de gjorts till champagne.

Att provsmaka dessa viner separat får dig att inse hur komplex champagne kan vara (ibland ingår flera dussin olika basviner i en champagneblandning) och även hur olika varje vin kan vara beroende på vilken typ av jord druvorna odlats i och många fler egenheter som är specifika för en särskilt tomt på vingården.

Idén om att ett vin oundvikligen återspeglar den plats det kommer ifrån är ett koncept som fransmännen kallar för "Terroir"

Den andra tendensen var att många av dessa på uppåtgående champagneskapare använde en mycket låg "dosering".

Vad betyder det?

I princip adderar de mycket små mängder socker, ibland inget alls, i slutet av champagnetillverkningsprocessen då man vanligtvis anser att det är nödvändigt att söta champagnen något för att uppfylla konsumenternas krav.

I vissa kretsar anser man att mindre tillsatt socker tillåter den verkliga champagnesmaken att komma ut så som naturen avsett. Innan du rusar i väg för att leta upp dessa champagner, kom ihåg att den här typen av champagne är torr, till och med torrare än en vanlig Brut champagne.

Om du fortfarande vill testa den här moderna stilen, leta efter ord som Extra Brut, Brut Zero, Brut Nature eller Ultra Brut på etiketten.

Sist men inte minst, det fanns ett antal champagnetillverkare på vinprovningen som redan är helt biodynamiska eller på väg att bli biodynamiska och/eller organiska producenter.

Biodynamisk vinodling är ett för stort område för att diskuteras här. Det är inte en enkel sak att göra så långt norrut som i Champagne där vinrankorna får utstå mer än deras beskärda del av skadedjur, sjukdomar och andra risker under året, varav samtliga kan förstöra skörden.

Det är en för stor chansning för de flesta champagnetillverkare och det finns bara några få som fullständigt anammat biodynamiska arbetssätt. Emellertid finns det många, många fler som har tagit några steg mot att värna mer om miljön.

Ett tydligt tecken på det är att det odlas mer gräs och vilda blommor i vingårdarna där det tidigare var praxis att rensa bort och förstöra allt utom vinrankorna, vilket gjorde att jorden såg brun och trist ut året om.

"Vilka var dessa 17 champagnetillverkare?" kanske du undrar. Bra fråga, här kommer hela listan.

Håll utkik efter dessa namn och när du får chansen, testa deras champagne. Det kommer att öppna dina ögon och smaklökar till några av de just nu mest fantastiska skapelserna från Champagne.

Pascal Agrapart Francoise Bedel Bereche & Fils Francis Boulard & Daughter Chartogne-Taillet Vincent Couche Pascal Doquet Rene Geoffroy Henri Goutourbe Jeaunaux-Robin Benoit Lahaye Laherte Freres David Leclapart Franck Pascal Hubert Paulet

Läs mer om champagne på Champagneprovning Stockholm

19 Jun 2013