Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Danska strandnypon kan lindra vid ledvärk

Drygt 2 miljoner människor i Sverige lider av ledvärk och 1,5 miljoner har artros (ledsvikt). I 45-årsåldern drabbas cirka var tredje svensk av besvär i lederna. Sjuttio procent av befolkningen över sjuttio år har artros i en eller flera leder. En del får inga besvär alls, men många får ledvärk. 1 miljon svenskar använder dagligen antiinflammatoriska och/eller smärtstillande läkemedel.

Ett danskt läkarteam började år 1997 intressera sig för ett standardiserat nyponpulver som en dansk bonde, Erik Hansen från den danska ön Langeland, utvecklat. Hansen hade nämligen lagt märke till att hans ledvärk blivit mycket bättre när han åt nyponen som växte vid stranden. Under några år hade bonden hjälpt över 5000 människor att dämpa sin smärta i lederna. Forskningen tydde initialt på att strandnyponen hade smärtstillande, antiinflammatoriska, cellskyddande och membransänkande egenskaper.

Åren 2000-2007 publicerades drygt 30 vetenskapliga studier om strandnyponen på Langeland, och nyponpulvret, som har namnet LitoMove i Sverige, blev efterhand en internationell storsäljare.

2008 publicerades en oberoende metaanalys i den ansedda vetenskapliga tidskriften Osteoarthritis and Cartilage, som fastslog att strandnyponpulvret, som Erik Hansen utvecklat, fungerade vid ledvärk. Bevisvärdet av en metaanalys är mycket större jämfört med enstaka undersökningar. Man utgår från en standardiserad mall och kan jämföra utfallet från samtliga studier.

Under 2009 års största vetenskapliga symposium om artros presenterades ytterligare en metaanalys där strandnyponpulvret jämfördes med glukosamin och ingefära. Denna studie konstaterade att LitoMove hade en bevisad effekt mot ledvärk medan glukosamin och ingefära inte hade någon vetenskaplig påvisbar effekt. Detta innebär dock inte att glukosamin och ingefära saknar effekt utan att det inte kunde vetenskapligt bevisas i denna studie.

2010 publicerades en första studie där strandnyponpulvret provades på patienter som led av reumatisk värk. Studien pågick under sex månader och 89 patienter deltog. Patienterna blev rörligare, fick mindre värk och en markant förbättrad livskvalitet när de kompletterade sin vanliga medicinering och behandling med strandnyponpulvret. Det tog dock längre tid för reumatiker att nå effekt än för patienter med artros; 3 månader för reumatiker och åtta-tio veckor för de med artros.

Forskarna har kontinuerligt arbetat med att standardisera pulvret från Langelandsnyponen för att kunna definiera vilka substanser som står för den största delen av effekten. Man har här kommit fram till en unik galaktolipid som fått namnet Gopo. Denna lipid står för huvuddelen av de antiinflammatoriska egenskaperna. Gopo är patenterad i Europa, Australien och Nordamerika.

Strandnyponpulvret innehåller:

Mineraler: Järn, Kalcium, Litium, Selen, Zink, Kisel, Fluor, Aluminium, Magnesium, Natrium, Svavel, Bor, Jod, Fosfor, Mangan, Koppar, Kobolt, Nickel, Kalium, Krom och Molybden.

Vitaminer: C, B1, B2, B3, B6, B12, E, C, K och Folsyra.

Övrigt: Pektiner, växtsteroler, organiska syror och bioflavonoider.

 

1 Nov 2012