Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Dejting på den gamla goda tiden

Varje vecka skriver Cosmopolitan, Glamour, och Veckorevyn ytterligare nya artiklar om hur man ska och inte ska bete sig på en dejt. Men hur har dessa beteendemönster förändrats under de senaste 10-100 åren. Min fråga är alltså hur det har förändrats från 1930-talet?

Jag valde 1930-talet specifikt för att det faktiskt finns en artikel som går igenom dejtingnormerna från den tiden. Åttio år gamla dejting tips är en grymt underhållande hemsida där du kan läsa om hur dejting brukade fungera.

1. Förr i tiden så gavs rådet till kvinnor att de skulle hålla tyst och inte prata samtidigt som de dansade med män. Kvinnor på den tiden skulle fokusera på att dansa och man hade tid att prata när man gick bort från dansgolvet. Det här är ju ett väldigt intressant tips som inte alls stämmer idag.

För det första så har ju dansens natur förändrats ganska mycket; du behöver inte koordinera armar och fötter och partners på dansgolvet nu på samma sätt som du gjorde då. Genom att ofta bara dansa lätt bredvid varandra på en högljudd klubb så krävs inte mycket koncentration. Å andra sidan, dagens dubstep/techno musik gör det ofta svårt att faktiskt höra vad din "danspartner" säger.

2. Klädsel. Förr i tiden var det mycket viktigt att du tvättat dig, hade rena och strykta kläder på dig och såg allmänt uppklädd ut. Det var viktigt att hela det yttre var på topp. Och det här med utseende är ju något som ännu stämmer ganska bra idag.

Ska du på dejt så klär du oftast på dig något lite snyggare och du tvättar kanske håret samma dag. Men modet har ändrats märkbart sen den tiden, vilket även gör det enklare för i synnerhet kvinnor att se snygga ut idag utan att behöva lägga ner timmar på att stryka och tvätta. Och går du till en sunkig bar på dejt så vill du knappast ha på finklänning och tunna strumpbyxor.

3. Att som kvinna visa ömhet var bland det pinsammaste för den manliga dejten. På 1930-talet så gällde det inte att kyssa din man mitt framför ögonen på en massa främlingar. Då skulle han högst antagligen ha blivit generad och sagt åt dig att hitta en annan dejt. Och visst, även idag så finns det många kvinnor och män som fortfarande inte vill göra så. Men hur många har inte hånglat upp en dejt mitt framför ögonen på en full bar?

4. Din mans intresse är viktigast. Som kvinna på 1930-talet skulle du nämligen aldrig prata om kläder, kvinnogrejer eller annat som du kände för. Nej, endast mannens intresse dög som samtalsämne för båda två på en dejt. Det låter väl skoj?

Annat är det idag med vårt trams om att både män och kvinnor ska få prata om det de vill. Och ännu värre är att vi ska behöva lyssna på varandras prat om intressen också... Ärligt talat dock så känns det ganska bra att veta att denna dejtingregel förändrats.

5. Endast ett glas alkohol när du är på en dejt på 1930-talet. För man ska givetvis inte bli berusad. Jag fattar poängen med denna regel och den skulle säkert vara nyttig även i dagsläget. Men åh, jag gillar verkligen min flaska vin under dejten. Inget gör det lättare att lära känna varandra som att fulla sjunga karaoke kl 3 på natten.

Som ni ser så har en del förändrats sedan 1930-talet. En fullständig lista finns alltså på länken ovan.

Så bör vi också nämna den största förändringen av dem alla: nätdejting. Detta har förändrat vår syn på dejting otroligt mycket!

27 Oct 2013