Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Det har aldrig varit lyxigt på skånska slott

Barn ritar slott med tinnar och torn, glada färger och en värld i rosa skimmer men det var aldrig så lyxigt att bo där. Är du på 1500-talet så var det snarare kalt, kallt och med steniga väggar. På 1600-talet blev det lite bättre och på 1700-talet hade man tapeter som förvisso ofta byttes ut men det fanns tapeter året om.

Det ska tilläggas att på 1500-talet hängdes det upp mycket tyg på de kala fuktiga väggarna för att folk skulle slippa se dem. Så det var lite lyxigt jämfört med hur bönderna hade det.

Men det var bara några rum, de rum som herren eller damen (högsta hönsen) använde.

Resten var kalt och kallt, och är så än idag.

Ett lysande exempel på detta får du om du åker till Hässleholm och en bit söderut letar upp Hovdala slott. Hovdala är ett gammalt slott med anor och hade boenden där till och med till cirka 1980-talet.

Guiden berättar och visar då ägarnas "bo-del" som den var på vintern. Då förvandlas slottet med alla sina rum till en trea bara för att det är för dyrt att hålla hela huset uppvärmt. Samma anledning som Henrik VIII inte värmde upp hela sina slott.

I de övriga delarna av slotten var det kalt, kallt och fuktigt.

Samma är det idag. Om du besöker ett av de gamla skånska slotten när det är vintertid så ska du inte förvänta dig att du kan gå runt bland de ibland åttio rummen utan ytterkläder. Slotten är kalla och dragiga och än idag så väljer de flesta slottsägare att fixa till en "lägenhet" som de utgår ifrån året om.

Denna har värme och är topputrustad utifrån dagens standard. Här saknas det ingen lyx men i slottets övriga 75 rum, där är det kalt, kallt och fuktigt om vintern.

Lyxen med ett slott ligger nog egentligen mest i en stor pampig byggnad och historiens vingslag.

17 Aug 2012