Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Det orangea kuvertet 2014 - har du koll?

Det orange kuvertet anländer i svenskarnas brevlådor från mitten av januari till mitten av mars. När du får ditt beror på när du är född, var du är bosatt och om du är pensionär eller inte. Du kan läsa mer om det orangea kuvertet 2014 på pensionssparande.eu.

Det orangea kuvertet innehåller den allmänna pensionen. Det är dock viktigt att du har koll på att det endast innehåller den allmänna pensionen, som motsvarar inkomstpensionen på 18,5 %, varav 2,5 % av dessa hör till PPM, den del du alltså själv kan välja var du ska spara. Statistiken angående PPM är lite missvisande, då vissa siffror tyder på att inaktiva sparare (dvs de som inte ens öppnar kuverten eller gör något alls) gynnas. Detta stämmer dock inte riktigt. Den som är aktiv och kunnig gynnas i det långa loppet. Rejält också.

Det är bland annat detta som lett till en debatt om huruvida det är rimligt eller inte att man ska behöva ha stora kunskaper om fonder samt ha tid och energi över till att vara aktiv med sitt PPM-sparande för att få en riktigt bra pension i slutändan.

Det vore dock spektakulärt orättvist om pensionsgruppen la ner PPM totalt då detta skulle vara en katastrof för de som faktiskt lyckats med sitt PPM-sparande. Räkna dock med vissa förändringar redan under 2014.

Det orange kuvertet utgör som sagt inte hela pensionen.

AP-fonderna förvaltar så mycket som 16 % av svenskarnas allmänna pension, och dessa kan man inte styra över med egna placeringar. Det sköter AP-fonderna.

Din slutgiltiga pension styrs av hur hög din lön varit genom åren, hur många år du faktiskt arbetat och Sveriges ekonomi överlag, samt hur väl AP-fonderna lyckats med placerandet av dina pensionsfonder.

Det säger sig självt att i ljuset av detta är det orange kuvertet inte en stor del av din slutgiltiga pension. För att du ska vara säker på att få en dräglig pension, oavsett hur det går för Sverige framöver, så måste du se till att vara aktiv med ditt pensionssparande, sprid riskerna i privat sparande och olika typer av pensionsförsäkringar. Ju fler korgar med ägg du har, desto bättre.

21 Jan 2014