Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Detta eviga dilemma, ska man köpa en bärbar dator eller en stationär dator?

Fördelar med bärbara:

Tar mindre plats

Kan tas med överallt

Får plats i en väska

Operativsystem följer oftast med

Man behöver inte köpa monitor och tangentbord

Wireless funktion

Fördelar med Stationära:

Mycket mer prestanda per krona

Enkelt att uppgradera

Enkelt att byta ut och lägga till delar

Som vanligt bör man fråga sig vad man ska ha datorn till först?

Är det att spela nya spel? Det finns visserligen laptops som är tillverkade för att spela spel och som ger bra spelupplevelse och prestanda men generellt sätt så får du mycket bättre prestanda av att köpa eller bygga en stationär speldator.

Grafikkortet är oftast den dyraste delen i ett spelsystem och tar en del plats, när detta ska komprimeras till en laptop blir det naturligtvis dyrare för samma prestanda.

Om du t.ex väldigt ofta är på resande fot med mycket dötid att slå ihjäl (och om du spelar online så behöver du tillgång till snabbt mobilt bredband eller wireless) så varför inte, då kan det vara värt att köpa en bärbar speldator, annars satsa på stationärt.

Det är såklart en annan historia om du vill spela lite äldre spel, kolla då vad de tilltänkta spelen kräver för prestanda och se om du kan hitta en laptop som matchar.

Att surfa:

Om du letar efter en dator för kunna surfa på, då är vanligtvis en bärbar tillräckligt, kanske till och med en netbook (En netbook är en liten bärbar dator, ofta med lång batteritid och svagare processor)

Visserligen gäller samma sak här, att man får mer prestanda per krona för en stationär, men med tanke på att med en bärbar så behöver man inte köpa monitor, tangentbord och operativsystem så är skillnaden liten.

Arbete:

Återigen så beror det på vad du arbetar med, men om du jobbar med mindre krävande saker som bokföring i Office program eller andra administrativa arbetsuppgifter finns det många arbetsuppgifter som en billig bärbar skulle klara.

Speciellt om man är mycket på resande fot eller pendlar, på ett tåg kan man få ganska mycket gjort.

Men om man (eller ens anställda) alltid jobbar från samma plats är det ingen större anledning att skaffa en laptop, om man t.ex jobbar med många program samtidigt är det alltid bra med en stark flerkärnig processor och som sagt så är det då billigare med en stationär.

Slutplädering:

Så börja alltid med att tänka på vad du behöver datorn till, ta reda på vad för processor, ram osv som krävs för endamålet, väg sedan aspekter som pris och bekvämlighet mot varandra mellan de olika datormodellerna så bör du vara på god väg.

13 Dec 2012