Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Fakta om B-vitamin och C-vitamin

De flesta vet vad C-vitamin är och att den finns i frukt och grönsaker. När man pratar om vitaminer så menar man ofta c-vitamin. Men många vet inte att B-vitaminerna är mycket viktigare vitaminer än C-vitaminen. Dock så behöver vi ju båda, men utan B-vitaminer så lever vi inte länge.

B-vitamin fakta

  • Det finns 8 stycken B-vitaminer
  • B-vitaminerna är vattenlösliga och sparas inte i kroppen särskilt länge.
  • B-vitaminer måste intas varje dag (gäller inte för B-12 som lagras i levern).
  • B-vitaminerna stärker de andra vitaminernas effekt.
  • Flera av B-vitaminerna är samtidigt antioxidanter
  • I naturen finns B-vitaminerna samlade, ej uppdelade så att vissa B-vitaminer finns här och vissa där.

C-vitamin fakta

  • Nästan alla levande varelser förutom människan kan producera egna C-vitaminer.
  • C-vitamin är lösligt i vatten liksom B-vitaminerna, så vi behöver det varje dag.
  • Vi klarar oss 1-2 månader utan C-vitamin, efter det är kroppen tömd.
  • De som äter mycket socker behöver också tillskott av C-vitamin eftersom sockret lätt tar C-vitaminens plats i cellerna.

Vitaminernas förekomst i naturen

C-vitamin finns främst i frukter och grönsaker. Alla har vi hört om att citrusfrukter är rika på C-vitamin. Men vad ni knappast visste är att halten av C-vitamin är lägre i vanligt odlade grönsaker än i de som är ekologiskt odlade?

Eller att halten av C-vitamin i citron halveras redan efter en veckas lagring? B-vitaminer finns också i kött och animalisk föda, till skillnad från C-vitaminen. Vitaminen B5 finns överallt, den finns i varenda växt och i varenda djur som finns, och också i produkter från djur, såsom mjölk och andra mejeriprodukter.

Tillskott på vitamin

Många människor behöver tillskott på B- och C-vitaminer. Man kan tillgodose sina behov genom att äta bättre, men enklare är det att ta vitaminpreparat såsom till exempel olika multivitaminer.

Sådana kan köpas i apotek eller i olika hälsokostaffärer på nätet. Vi rekommenderar Vitamintorget.com, där du kan jämföra pris på olika vitaminer innan du köper dem.

19 Aug 2012