Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Får man för lite fibrer i LCHF-dieten?

Den diet som förkortas LCHF (Low Carb-High Fat) är idag mycket populär. Den är relativt enkel att hålla sig till och det som även många uppskattar är att man kan äta sig mätt vid varje måltid.

Dieten handlar alltså inte i första hand om att dra ner på födointaget utan att förändra på vad man stoppar i sig.  Det LCHF-dieten förordar är att nästintill alla kolhydrater ska tas bort från kosten. En invändning mot detta är därför att personen får i sig för lite fibrer men de som säger så visar snarast en brist på kunskap om vad fibrerna har för funktion i kroppen.

De fibrer som vi stoppar i oss har flera funktioner. En av de viktigaste är att minimera upptagandet av kolhydrater. Men enligt denna diet ska extremt lite kolhydrater ätas vilket gör att dieten redan minskat upptaget. Med andra ord behövs inte lika mycket fibrer eftersom det inte är lika mycket kolhydrater som kan tas upp av tarmen.

En annan invändning mot dieten är att man får ketos eftersom man äter för lite kolhydrater. Detta betyder att kroppen har ställt in sig på fettförbränning för att få energi. Ett sätt att se om man har ketos är att ta ett vanligt urinprov med teststickor som vanligtvis går att köpa på apoteket.

Ketos är alltså inte farligt om man inte har diabetes. Har en person denna sjukdom och har ketos samtidigt som han/hon har högt blodsocker kan det vara ett tecken på att man är nära att få ketaacidos vilket är farligt.

Det många gör är att blanda ihop ketos med ketoacidos som är ett farligt tillstånd. Det kan uppstå hos personer som har diabetes och insulinbrist. Dessa bör alltså vara något försiktigare om de äter LCHF-dieten.

Så sammantaget är inte det minskade fiberintaget i LCHF-metoden något negativt. Fibret behövs inte för att minska upptagandet av kolhydrater av den anledningen att färre kolhydrater äts och ökad risk för ketoacidor är extremt liten.

Det är enbart diabetiker som bör vara uppmärksamma på detta och då om de har högt blodsocker. En diabetiker bör alltid ha koll på sitt blodsocker och de som har det kan därmed även äta LCHF-mat. De som däremot inte alls har någon koll bör rådfråga sin läkare innan någon som helst diet påbörjas.

Läs mer om LCHF på http://www.lchf-recept.se/

10 Aug 2013