Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Föräldrapenning - Bra att känna till

I Sverige finns en rad olika socialpolitiska åtgärder/förmåner som skall hjälpa och gagna barnfamiljer. Politikerna anser att det är viktigt för Sveriges tillväxt att främja barnafödandet och det är inte som Kina, där politikerna istället vill minska barnafödandet.

Men det är en annan historia, i denna artikel tänkte jag berätta lite om föräldrapenning som får anses som en av de viktigaste åtgärderna för barnfamiljerna i dagens samhälle.

Föräldrapenning - vad är detta för något?

Svaret är att föräldrapenning är en typ av ersättning som kan betalas ut av staten, via försäkringskassan, till föräldrar. Utbetalningen under tiden som föräldern eller föräldrarna är hemma från jobbet med sina barn. Totalt sett så kan föräldrapenning utbetalas i 480 dagar och syftet är att kompensera för det inkomstbortfall som det medför att vara hemma från arbetet.

Standard är att föräldrapenning utbetalas till dig som förälder fram till det stadium då barnet gått ut första skolåret.

Beräkna föräldrapenning

Det finns egentligen två nivåer av ersättning när det kommer till föräldrapenning. Den första nivån är inkomstgrundande och baseras således på hur stor din inkomst är enligt samma princip som SGI - Sjukpenningsgrundande inkomst.

Det låter kanske lite komplext men SGI är egentligen din bruttolön/mån gånger tolv. Nu till hur den inkosmtberoende föräldrapenningen fungerar i praktiken: Ta helt enkelt din årsinkomst och gånga med 0,8. Dela sedan denna summa med 365 så får du ut ungefår hur mycket du får ut i föräldrapenning per dag, innan skatt. Därefter dras skatt och du får din ersättning på kontot.

Gällande den andra nivån så brukar den kallas lägstanivå eller fast nivå. Detta är en nivå på inkomst föräldrapenning som är lika och samma för alla och innebär att du får 180 kr/dag.

Vidare så kan det även vara värt att veta att föräldrapenningen är pensionsgrundande.

Genom denna artikel hoppas jag du lärt dig lite mer om föräldrapenning och vad detta innebär!

2 Jul 2012