Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Företag påverkar matkulturen

Matkulturen i landet Sverige har nära på blivit religion. Aldrig förr har så många matprogram, kokböcker och olika dieter haft liknande medvind och effekt. Att tre böcker om lchf toppar Adlibris lista med flest sålda exemplar talar sitt tydliga språk. Zlatans bok hittar du först på 4:e plats.

Mr Atkins började redan på 60-talet att prata om fettdrypande mat som rena hälsokosten. Störst intryck i kostdebatten gjordes av läkaren Annika Dahlqvist som själv fått betala ett högt pris, genom att bli fråntagen tjänsten som läkare då hon höll kvar vid hennes omdiskuterade dietråd vid kliniken för diabetesdrabbade på sjukhuset i Njurunda.

Nu vet socialstyrelsen bättre och läkaren har fått en ny läkartjänst. Vad är det då som peppar och driver på olika intressen i att handla så starkt på handledningen av olika dieter, kosthållning o.s.v.?

Människan påverkas hela tiden av mediabrusets ideal om kroppar, utseenden, viktprogram som bolmar ut från olika medier. Det går knappast att sitta i soffan och byta kanal mer än fem minuter utan att nån kanal visar ett matprogram, träningsredskap, kost som handlar om att äta bra eller motionera och lära sig olika dieter för en ökad självkänsla.

En tanke är att det finns eventuellt ett starkt ekonomiskt intresse bakom alla de här programmen om matrådgivning. Var fjärde svensk har lagt om sin diet enligt lågkolhydrattrenden. Det finns tusentals bloggar och sidor som beskriver förträffligheten med lchfdieten och många bantar med dieter som har liknande kostråd.

Kan det vara så att köttindustrin känner sig mer bekväma med en sådan trend än spannmålsindustrin? Det är svårt för oss som har tänkt välja diet eller bantningsmetod om två så starka krafter ger stöd till forskning som visar på den andra sidans felaktigheter och brister.

Det är också spännande att tänka tanken att kanske läkemedelsindustrin har starka intressen i kostrådgivningen. Ligger det i deras intresse att vi ska stoppa i oss preparat istället för att anpassa kostvanorna?

Är inte vår hälsa och välmående viktigare än försäljningen av läkemedelspreparat? Frågorna kan tyckas absurda, men intressanta.

I vilket fall som helst är livsstilsfrågor om koster, dieter och bantningsmetoder viktiga för den som har tänkt att påbörja en resa av förändring i livet genom ändrade kostvanor.

Kanske kommer människor att finna en livsstil med den kosthållning och diet som känns tillräcklig och detta innebär troligtvis glädje och bra hälsa genom livet. Om vikten dessutom är på en önskvärd nivå, kan det bidra till ökad hälsa och välbefinnande oavsett vad myndigheter och industrier tävlar om.

 

10 Sep 2012