Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Förhandlingsteknik i grunden

Många tror eller hoppas på att det finns en enkel taktik för att bli bra på förhandling. Kanske du tänker ”Om jag bara går den kursen och lär mig hur jag använder ”Cherry picking”-tekniken så kommer allt att bli bra”. Tyvärr måste jag göra dig besviken och redan nu säga att det kommer inte att lösa dina problem. Det som däremot kommer att göra dig till en bättre förhandlare är planering. När du hör ordet planering så tänker du säkert ”Vad har det med en förhandling att göra?”.

Allt – om du frågar oss.

Varför planera?

Skulle du drömma om att ringa upp en ny kund utan att ha tänkt igenom vad du kan erbjuda kunden, vilka motfrågor kunden kan tänkas ha och hur du skulle kunna avsluta affären? Om du svarar ja på den frågan så är du antingen en supersäljare som redan kan precis allt om försäljning och dina egna produkter.

Vi andra gör ofta bäst i att förbereda oss ordentligt. Vi läser på om kunden, dess företag, dess behov och anpassar därefter vårt förslag utifrån vad vi tror kan verka mest fördelaktigt för kunden. Givetvis med vårt egna intresse i bakgrunden. Men poängen är att vi hela tiden vet vart vi vill, och vi har också ett hum om vart kunden skulle kunna tänkas gå.

På så sätt kan vi hela tiden styra samtalet eller mötet dit vi vill, och i slutändan få det vi vill – vare sig det är en order eller ett samarbete av något slag. Detta är exempel på god förhandlingsteknik.

Hur planerar du bäst?

Rollspel är det absolut bästa sättet att förbereda sig inför en förhandling. Det kan, och kommer, kännas konstigt första gångerna du sätter dig ner med din kollega eller vän och ”låtsas” föra en förhandling. Men vi lovar dig att det kommer bära frukt.

Om du någon gång har hållit ett föredrag så vet du precis vad vi talar om. Att först hålla föredraget framför spegeln ett antal gånger gör att du upptäcker var det brister för dig, vilka meningar som inte fungerar och kanske du behöver slipa lite extra på din slutkläm. Precis likadant är det med rollspel. Skulle det vara så att du inte har någon att spela mot, så sätt upp en spegel och spela mot dig själv. Du kommer bli förvånad över hur bra motfrågor du får fram.

Vad får du ut av att planera?

Genom att planera din förhandling, och göra rollspel, så kommer du vara mycket väl förberedd under den riktiga förhandlingen. Du har i praktiken redan genomfört förhandlingen och tänkt ut svar på det mesta du tror att din motpart kan komma med. Att göra en planering är också värdefullt om ni är ett team som förhandlar tillsammans. För det är ett faktum att hur förberedd du än är, så kommer du ibland att tappa talförmågan. Då är det guld värt att ha en partner som lugnt och stillsamt kan svara på frågan eller ta över tråden just i detta kritiska läge.

Planering leder till att alla i ditt team vet var ni strävar, och hur ni ska komma dit på bästa sätt – för er och för er motpart. För att lära dig mer om detta rekommenderar vi att du går en förhandlingsteknik kurs, det kommer du ha nytta av i resten av ditt liv.

 

28 Feb 2012