Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Grunder för att måla

Att måla eller tapetsera om ett rum kan ge rummet helt nytt liv, från att varit tråkigt och utjatat till att bli det nya favoritrummet i lägenheten. Det är inte så svårt som man kan tro att måla, det gäller att förbereda sig väl och se till att man har bra verktyg som t.ex penslar. I denna artikel kommer vi gå igenom hur du kommer igång med din målning och vad du ska tänka på. Väljer du att måla själv kommer du spara mycket pengar till skillnad mot om du tar in en professionell målare.

Första steget är att välja vilken färg du ska använda, ska du använda olja eller vattenbaserad färg? Idag är de flesta färgerna vattenbaserade och fungerar mycket bra. Ska du måla inomhus rekommenderar vi att du använder vattenbaserad färg som till exempel en akrylfärg. Är du osäker så kontakta din lokala målarfirma. En annan fråga du bör ta ställning till är vilken finish du ska ha? Vill du ha matt, blank eller satin?

Matt är en färg som reflekterar ljus väldigt dåligt, den har en ganska grov yta som många anser som varm och mjuk. En matt yta är också svårare att torka av så den kanske inte lämpar sig i köket eller i en hall och kanske bör användas i sovrum eller vardagsrum. Nästa steg är "äggskal", denna nyans har ungefär samma yta som ett äggskal, nästan mellan matt och blank. Denna yta är lite lättare att rengöra än en matt färg.

Halvblank färg är nästa steg, denna färg är ganska blank och väldigt enkel att torka av. Färgen målar man ofta på dörrar och lister. Vill du ha riktigt blank? Då är högblank färgen något för dig, dock är den ganska svår att måla själv för minsta dammkorn eller hårstrå syns i färgen, det kan därför vara bra att anlita en målarfirma om du vill ha högblankt. Nackdelen med högblank färg är att fingeravtryck syns väldigt väl, fördelen är att det är enkelt att rengöra, ofta räcker det med en blöt trasa.

När du valt färg så är det dags att förbereda rummet och väggarna. Se till att torka av väggarna från damm och fettfläckar. Spackla igen gamla skruvhål och slipa de sedan med ett fint sandpapper. Det kan också vara bra att lägga skyddspapper på golvet för att undvika fläckar då det kan skvätta färg om du kör med roller och har en relativt billig färg.

Har du en grov yta, som till exempel en strukturtapet, är en tjock roller att föredra medan om du har en slät vägg kan du använda en tunnare roller. När du valt färg, tvättat väggen, spacklat hål och maskerat det du inte vill måla, är det dags att sätta igång. Använd rikligt med färg och "pressa" inte ur färgen ur rollen.

Du kan behöva måla en eller två gånger beroende på tidigare underlag samt vilken typ av färg du valt. Är du osäker och tycker det är tråkigt kan det vara bättre att ta in en riktig målare.

18 Jan 2013