Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Handla vin och öl i Tyskland

I alla tider har handel över gränserna varit en lönsam affär. Olika varor beskattas på olika sätt i olika länder och därför kan det uppstå ganska stora prisskillnader beroende på i vilket land du köper en specifik vara.

I Norge är maten dyr och många norrmän utnyttjar därför möjligheten till gränshandel. De åker helt enkelt in över den svenska gränsen och handlar kött, smör och andra varor där prisskillnaden är stor. För privatpersoner som handlar för eget bruk är detta helt okej och fullt lagligt.

Ett annat exempel är svenskarnas resor till Tyskland för att köpa öl och vin till helt andra priser än vad vi är vana vid hemma på Systembolaget, som ju har monopol på all försäljning av starköl, vin och sprit i Sverige.

De städer i Tyskland som blir centrum för denna handel är i regel kuststäder med färjeförbindelser till Sverige. Exempel på dessa städer är Sassnitz på Rügen, Puttgarden och Rostock som alla har så kallade bordershop, helt avsedda för försäljning till svenska "alkoholturister".

Gränshandeln med just alkohol var länge starkt reglerad och du fick bara föra in en ytterst liten mängd som privatperson utan att betala tull. I och med Sveriges inträde i EU har dessa regler stegvis luckrats upp och idag kan man säga att handeln är helt fri så länge du inte säljer vidare det du har köpt in i Tyskland när du kommer hem.

Tullar

För att skydda den inhemska marknaden från alltför aggressiv import av varor från framför allt lågprisländer måste man betala tull vid införsel av vissa varor.

Tullavgiften ska täcka upp de pengar som staten förlorar i moms när du handlar varor utomlands. Den ska också förhindra att till exempel livsmedelsproducenter i Sverige slås ut till förmån för importerad mat från länder där lönenivån är en helt annan. Tullavgifterna ska helt enkelt balansera konkurrensen på en marknad.

15 Jan 2013