Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Hon klädde punken!

Punkens egen hovdesigner

Vad har Sex Pistols och mode för gemensam nämnare, förutom den uppenbara att punken i sig är ett mode, eller åtminstone var det. Men den jag trevar efter är modedesignern Vivienne Westwood. Denna numera grand old lady nät det gäller mode is still going strong. Man kan säga att Malcolm Mclaren uppfan punken och att Westwood klädde den.

De tidiga åren

Westwood föddes 1941 i Tintwistle, Derbyshire. När hon var 17 flyttade hon till London och började studera vid Harrow School of Art med mode och silversmide som huvudämne. Hon började designa egna smycken som hon sålde på Portobello Road. Under samma period jobbade Westwood som lärare vid en grundskola.

Punken, Sex Pistols och Malcolm McLaren

I början av 1970-talet träffade Westwood Malcom McLaren och de blev ett par, både kärleksmässigt och kreativt. Lite förenklat kan man säga att de öppnade den legendariska butiken “Sex”. Namnet på butiken ändrades dock fram och tillbaka.

Butiken Sex sålde BDSM-inspirerade kläder. Kläder som McLaren fick idéerna till och som Westwood tillverkade. Det var kring denna butiken som Sex Pistols uppstod och punkmodet som uppstod i mitten av 70-talet är en direkt följd av de kläder som Westwood tillverkade.

Nitar, kedjor, läder, säkerhetsnålar och skotskrutiga plagg kommer alla dessa punkattiraljer kom från butiken på 430 King’s Road. Och om det som skulle komma de följande åren kan man bara säga en sak - “And the rest is history.”

Vivienne Westwood idag

Idag är Westwood modevärldens grand old lady. En väldigt pigg sådan som varje dag cyklar till sitt jobb och är i allra högsta grad involverad i skapandet av de kläder som säljs under hennes varumärke. Hon har fem egna butiker, tre i London, en i Milano och en i Leeds. Hon har även lagt ut sin rörelse som franchising och finns bl.a. i Liverpool, Newcastle, Glasgow.

Aktivisten

Westwood ägnar mycket tid och pengar till att kämpa för miljön, mänskliga rättigheter och förvånande nog mot masskonsumtion.

8 May 2012