Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Hundraser vars päls passar för hundtrim

Alla hundrasers pälsar passar inte för hundtrimning. Det är bara strävhåriga hundraser som trimmas, men inte alla strävhåriga hundar passar att trimma, pälsens beskaffenhet har också betydelse. Här får du veta mer om vilken päls som passar för hundtrim och vad du ska tänka på innan du trimmar din hund.

Det är strävhåriga hundar som trimmas. Med hundtrim menas att man plockar bort det översta hårstrået på hundens päls, så att ett nytt fräscht strå kan växa upp igen. Viktigt att tänka på vid hundtrim är att man får upp hela hårstrået med dess rot. Hundens päls behåller då sin typiska strävhet.

Det finns flera fördelar med att hunden får behålla sin sträva päls. En sträv päls stöter bort fukt och smuts och trasslar sig heller inte så lätt. Dessutom behåller en trimmad päls sin rastypiska färg.

Mellan trimningarna kammar man pälsen. För till exempel hundrasen Schnauzer behöver man få bort så mycket ull som möjligt.

En bra trimpäls får hunden om man trimmar med 8-12 veckors intervall. Pälsen får då en så kallad rullande päls och varje gång man trimmar kommer nytt strävt hår upp igen. Risken är annars, om man trimmar sin hund med för långa intervall, att hunden kan bli tunnhårig efter trimningen.

En hund som ska trimmas ska man inte schamponera 3-4 veckor innan hundtrim utförs. Schampot gör nämligen att hundens päls ”sätter sig” och hårsäckarna sluter sig kring hårstrået så att det blir halt och svårt att få grepp om pälsen under trimningen. Det är även bra att vänta med att bada hunden en tid efter trimningen för att förhindra hårsäcksinflammation.

En del trimhundar blir inte så sträva i sin päls som man skulle önska. Efter utfört hundtrim blir pälsen istället mjuk för att den sitter hårdare. För denna typ av hundpäls kan det vara ett bättre alternativ att man klipper hunden istället.

OBS! Tänk på att en sträv päls som blivit klippt, sällan kan bli en bra trimpäls igen eftersom det avklippta håret sitter kvar i hårsäcken och växer utan att få sin strävhet tillbaka, blir lockigare, mjukare och kan även tappa sin färg.

Nu kommer frågan, passar din hunds päls för trimning?

17 Apr 2012