Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Hur går ballongflygning till ?

Ballongflygning är mycket beroende av vädret. Sikten skall vara bra och det får inte blåsa för mycket, framförallt är vinden vid landningen det viktigaste så att det inte blir ett hårt nedslag så att ballongen blir svår att stoppa. Ballongflygningarna äger rum under tidiga morgnar eller kvällar under sommarhalvåret. Att man inte kan flyga mitt på dagen under sommaren beror på att det då förekommer termik vilket betyder uppåtstigande varmluft.

Om man flyger när det är termik blir flygningen okontrollerad och riskfylld. På vintern kan man flyga under hela dagen då det ej förekommer någon termik i vart fall inte när marken är täckt med snö.

En vanlig ballongflygning en sommarkväll börjar med att man samlas för att åka ut till en lämplig startplats. Startplatsen för ballongflygningen väljer man så att man färdas över det område man vill flyga över och att man kommer till den planerade landningsplatsen.

Eftersom en luftballong inte går att styra så är det vindriktningen man utgår ifrån vid valet av startplats. Inom vissa gränser kan dock flygriktningen korrigeras om det är lite olika vindriktningar på olika höjd. Om det förekommer sjöbris så kan man i princip flyga tillbaka till startplatsen men detta är inte så vanligt.

När man kommit till startplatsen så informeras passagerarna om hur en ballongflygning går till, och vad man framförallt skall tänka på vid starten.

Sedan lastas ballongkorgen av och läggs på långsidan och ballonghöljet fästs med karbinhakar i brännarramen. Med hjälp av en eller flera fläktar fylls ballonghöljet med luft och när det inte går att fylla  mer så startas brännaren och ballonghöljets luft värms upp och ballongkorgen reser sig upp.

När ballongen har fått tillräcklig lyftkraft genom den uppvärmda luften så lättar ballongen från marken och flygningen börjar. En ballongflygning brukar vara runt en timme. När det sedan är dags för landning, som förhoppningsvis är på den i förhand planerade platsen, så intar man en landningsposition.

Efter landningen så avslutas det hela med en traditionell ceremoni med champangedop för de som flugit för allra första gången.

Det var en kort beskrivning av hur en ballongflygning går till. Mer information finns att läsa på Svenska Ballongfederationen.

5 May 2012