Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Hur man väljer rätt dessertvin

Vad ska jag välja för ett vin till desserten? Vad händer om jag väljer fel? Häng med så får du lära dig hur man kombinerar ett vin till en dessert.

När man väljer ett vin till en dessert är grundregeln att vinet måste vara minst lika sött som efterrätten och helst lite sötare. Nu tänker många säkert att kombinationen blir outhärdlig, det blir för sött! Men så är det inte. Sötma i drycken och sötma i desserten tar ut varandra. Väljer man ett för torrt vin, exempelvis om man fortsätter dricka sin torra Riesling som man drack till varmrätten, så kommer det att upplevas som extremt torrt och surt tillsammans med en söt dessert. Vem vill bjuda sina gäster på en sådan upplevelse?

På Systembolaget finns det en avdelning för dessertviner. Där hittar du viner från olika länder och som är framställda på olika sätt. Allt från viner med handplockade druvor med självrunnen druvsaft (Bland annat de exklusivaste Tokajvinerna) till druvor som skördas när druvorna frusit (Isvin).

Men alla vet väl att man ska dricka dessertvin till desserter. Det säger sig ju själv. Men det finns mycket mer än sötman att ta hänsyn till när man ska kombinera det med sin dessert. Att möta sött med sött är bara en grundregeln. Nu kommer vi till det roliga!

Konsistensen på desserten och dess smaker har stor inverkan på vilket vin man ska välja för att det ska bli ett lyckat möte. Serverar man exempelvis gräddtårta så behövs bubblor för att lätta upp den feta konsistensen. Bjuder man på Creme Brulee med saffran passar det utmärkt med ett dessertvin av samma rang. Låt oss säga en Fransk Sauternes som vanligtvis har toner av saffran och honung.

Serverar man glass så kyler det ner smaklökarna och då kan det vara onödigt att servera ett dyrt dessertvin eftersom man inte kommer att uppleva alla smaker.

Ha detta i åtanke nästa gång du ska köpa hem ett dessertvin! Men kom ihåg, att om en gäst vill dricka sin torra Riesling till desserten så är det helt okej. Trots allt så är det den personliga smaken hos var och en som avgör vad som är gott.

11 Jun 2013