Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Hvar, Kroatien

Ön Hvar ligger i Adriatiska havet tillhörande den kroatiska regionen Dalmatien och kan geografiskt placeras strax sydväst om staden Split på fastlandet. Den största staden på ön bär lustigt nog samma namn – Hvar.

Hvar är ett mycket populärt resmål dit turister från en rad olika länder brukar söka sig för sol och bad. Även svenskar och andra skandinaver har på senare år upptäckt vilken fin liten pärla Hvar är. Det är i staden Hvar som det allra mesta av turistlivet kretsar. Det är en mycket vacker stad med trånga och vindlande gator samt medeltida befästningsverk som när de byggdes en gång i tiden hade till uppgift att skydda staden och dess omgivning från fientliga invasionsstyrkor och de piratband som härjade i farvattnen i och kring Adriatiska havet.

Missa inte det stora torget som uppfördes någon gång på 1200-talet. Torget är den centrala samlingspunkten i staden Hvar. Det är härifrån som det mesta av liv och rörelse i staden utgår. Ett mindre stenkast från torget ligger stadens stora katedral med anor från 1500-talet och lite längre bort hittar du teatern som i princip är lika gammal som katedralen.

Precis som Visby har staden Hvar en gammal ringmur att visa upp. Dock är den inte lika välbevarad som sitt gotländska dito. När ringmuren i Hvar uppfördes en gång för länge sedan så var dess funktion att skydda staden mot pirater och fientliga arméer som hotade invånarna. Numera har stora delar av detta försvarsverk förfallit och rasat, men delar av den finns fortfarande kvar och kan beskådas på plats.

Staden är också begåvad med två borgar. Om du promenerar upp till den äldre av dessa två befästningsverk så får du en vidunderlig utsikt över hela ön Hvar. Den gamla borgen byggdes på 1500-talet och kallas allmänt för Fortica. Kvällstid är den gamla borgen upplyst, vilket ger den ett om möjligt ännu mer majestätiskt utseende. För en mindre entréavgift kan du besöka borgen och ta del av öns historia på ett mycket handfast sätt. För den riktigt modige finns det även möjlighet att besöka fängelsehålorna. En riktigt kuslig upplevelse utlovas där nere.

Även om staden Hvar är liten till såväl storlek som befolkningsmängd så saknas det sannerligen inte restauranger och andra uteställen att äta på. Spagetti och risotto med musslor, grillade kötträtter, grillad fisk, skaldjur, bläckfisk och lamm är exempel på vad som serveras på stora uppläggningsfat tillsammans med varma grönsaker och ångande nykokt potatis.

Ska man hårddra det hela så är det dock så att det är fisk och skaldjur som är det som oftast serveras på restaurangerna i Hvar – precis som i övriga kustnära städer i Kroatien. Man lever till stor del på vad havet har att ge.

Utmed den mysiga strandpromenaden i staden Hvar brukar man sälja öns egen specialitet – torkad lavendel och olja som är gjord av just lavendel. Detta är denna mycket väldoftande ört som har gjort ön känd över hela världen. Passa på att köpa med dig ett par rejäla nävar av lavendel från Hvar när du befinner dig här på besök.

Annars är det som sagt de goda möjligheterna till såväl sol som bad när man som turist besöker Hvar, ön som har allt för en lyckad semester!

17 Mar 2012