Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Johannesört

Ett ogräs, kan det verkligen fungera mot depression? Johannesört (Hypericum perforatum) är en gammal medicinalväxt. Örten har använts som medicinalväxt i mer än 2000 år. Vi svenskar känner nog mest till växten som brännsvinskrydda. Inte minst genom Ulf Lundells klassiska låt “Öppna Landskap”.

Men det är dess effekt som medicinalväxt jag kommer att skriva om här. En ny cochran-analys menar att Johannesört har bättre effekt mot depression än receptbelagda så kallade lyckopiller. Det har gjorts ett antal studier på 5,5 tusen patienter och resultatet visar att johannesört har bättre effekt än placebo.

I de studier där man jämförde örten med antidepressiva mediciner såg man ingen skillnad. Förutom på biverkningssidan. Där johannesörten ger betydligt mindre biverkningar, i princip inga alls. Och ur hälsosynpunkt så är detta välkommet.

Kommer denna undersökning öppna upp för att läkare börjar med att skriva ut johannesört istället för det otroligt biverkstunga lyckopillren som medicinföretagen tjänar miljarder på? Man kan alltid hoppas.

I övriga Europa, och speciellt i de tysktalande länderna, har läkare länge skrivit ut johannesört istället för receptbelagd medicin. Med gott resultat dessutom. Även inom den etablerade läkarkåren erkänner man nu örtens nytta och dess antidepressiva egenskaper. Så den är inte lika illa ansedd som exempelvis homeopatiska “läkemedel”, med andra ord inget kontroversiellt alls.

Men om man nu inte är deprimerad av sig men blir nyfiken på örten ändå ? Här kommer ett recept på en ypperlig snaps till sommarens kräftskiva. Johannesörten brukar plockas i juli, då de är som knoppar.

Detta behöver du:

  • 0,5 deciliter knoppar av johannesört
  • 70 centiliter brännvin

Så här gör du:

  1. Lägg knopparna och spriten i en flaska som rymmer allt.
  2. Låt dra i minst tre veckor
  3. Sila bort knopparna

Skål!

PS: Snapsen blir bara godare ju äldre den blir. Så allra bäst är den nog till julen. Så nu vet ni vad ni ska syssla med i juli, plocka johannesört!

5 May 2012