Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Kattmat

När man säger kattmat så drar många på smilbanden och tänker på alla skämt om pensionärer. Men för katten är kattfoder väldigt viktiga saker. Kattfoder varierar med tanke på kattens ålder och hälsa - precis som för oss människor när vi går igenom olika faser i livet och sätter olika krav på mat.

Som alla andra däggdjur diar kattungen - kattmammans mjölk är den bästa maten. Skulle kattmamman av någon anledning inte kunna ge sin kattunge mat så kan man hos veterinärer köpa kattmjölk speciellt framtagen för kattungar. Den ger man via pipett till kattungen med jämna mellanrum - även mitt i natten.

När kattungen är mellan tre och fyra veckor gammal så vill kattungen få prova lite vanligt foder. Det ska vara foder som man blöter upp med vatten - från början ska fodret vara en geggig sörja. Gradvis tar man bort lite vatten vid 12-14 veckors ålder kan kattungen äta kattungefoder som inte är uppblött.

Kattfoder för kattungar har högt näringsinnehåll och innehåller mycket fett. Kattungar leker så fort dom är vakna och ju äldre de blir dess då fortare går lekarna. En kattunge ska inte gå över på vanligt katt foder före det att de har slutat att växa.

En ung och fertil katt behöver foder som dels tillgodoser energibehovet men också så behöver en katt foder som gör att pälsen blir vacker, glansig och tät. Ett av de första tecken på att en katt inte mår bra är att pälsen tappar lyster eller att aptiten går ned.

Det finns två skolor om utfodring av katt - den ena tillämpar fri tillgång på katt foder där katten själv kan gå och äta när de blir hungriga och den andra har fasta tider för utfodring. Fördelen med att ha fri tillgång på foder är att katten inte utvecklar stress kring matritualer utan går och knaprar lite nu och då när den är hungrig. Nackdelen är att du inte vet hur mycket mat din katt har ätit under dagen.

Alla katter som inte ingår i avel ska kastreras eller steriliseras för sitt eget bästa. Det finns långt över en miljon hemlösa katter i landet och många av dom mår mycket dåligt. Öka inte på dessa stackars hemlösa katter. En kastrerad hankatt märker inte revir och beter sig lugnare samtidigt som en steriliserad honkatt inte rymmer varje gång hon löper. Du får lugnare katter som busar och leker i din närhet.

En kastrerad eller steriliserad katt behöver ett katt foder med lite lägre energiinnehåll i - att ständigt jaga partners kräver mycket energi. Målet är inte att banta en katt utan att aldrig behöva banta din katt. Rätt katt foder i rätt fas av livet är det som behövs för att slippa överviktiga katter.

En överviktig katt har samma hälsoproblem som en överviktig människa - diabetes, hjärt och kärlsjukdomar och tidig död.

Den äldre katten behöver katt foder med lägre energiinnehåll men med mer olja i. En gammal katt kan lätt bli stelare i benen och lederna - lite extra olja hjälper då katten att behålla sin rörlighet längre.

Rent generellt så behöver katter inte speciellt mycket salt i sitt foder då dem lätt får problem med njurar och urinsten. Katter kan inte bilda ämnet taurin och därför ska en katt inte leva på hundfoder eftersom hundfoder inte har tillsatt taurin. I naturen får katter i sig taurin genom att äta märg.

Känner du dig osäker på din katts behov - rådfråga då din veterinär.

5 Sep 2012