Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Kontorsstolar och ryggbesvär

Arbetsrelaterade skador är vanligt och det vi först tänker på är fysiskt krävande arbeten med dåliga arbetsställningar som t.ex inom vården där tunga lyft ofta förekommer. Även stillasittande arbete kan belasta kroppen på ett sätt så att bland annat rygg och nacksmärta kan uppstå. Det som ligger till grund för sådana besvär är felaktig sittställning och stillasittande. Bra kontorsstolar och varierande arbetsställning är det som är viktigaste att tänka på.

Kontorsstolar skall vara konstruerade så att man kan inta en riktig sittställning. En riktig sittställning innebär stöd för ländryggen och att hela fotsulan vilar/har stöd mot ett underlag som t.ex golvet eller ett lågt fotstöd. En vinkel i knälederna på strax över 90 grader. Armarna vilande på armstöden eller skrivbordet. Kontorsstolen skall var stabil, helst fem fötter och försedd med hjul så att man kan komma så nära skrivbordet som möjligt.

Kontorsstolar kan vara allt från väldigt enkla till sådana där man kan ställa in det mesta så att de passar varje individ perfekt. Vilken kontorsstol man väljer är en smaksak men man måste kunna få en riktig sittställning vilket blir svårare att uppnå om inställningsmöjligheter saknas.

Måste kontorsstolar kosta runt 10.000 kronor? Nödvändigtvis inte, men om man inte kan få till en riktig sittställning med en billigare kontorsstol så får man bita i det sura äpplet och ta kostnaden för att undvika framtida besvär. Det finns också en hel del begagnat på marknaden att välja på. Att köpa en bra begagnad kontorsstol före en sämre ny är naturligtvis klokt.

Har man skaffat sig en bra kontorsstol så är hälften vunnet. Resten handlar om att variera arbetsställning. Att ställa sig upp för att få variation är ett bra sätt. Här gäller det dock att ha ett skrivbord som är enkelt att höja och sänka annars kan det i stället bli en ökad belastning för ryggen om bordet är för lågt och man står framåtböjd.

Variationer i sittställningen är också viktigt. Detta är lite motsägelsefullt att man skall sitta på annat sätt än med en riktig sittställning men variationer är så viktiga att det är bättre att gå ifrån den riktiga sittställningen under korta perioder för att få variation än hela tiden sitta i "rätt" sittställning.

Avslutningsvis finns det en sak som kanske är det viktigaste förutom rätt kontorsstolar och variation i arbetsställningen. Nämligen att vara bra tränad i både rygg- och bålmusklerna.

Om man är stark så blir den relativa belastningen mindre. Att ta korta pauser i arbetet och då utföra några enkla övningar för att stärka muskulaturen är ett grundläggande råd till alla.

5 May 2012