Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Köpa värmepump billigt? Så här gör du

Att köpa värmepump är inte nödvändigtvis så komplicerat som det låter. Här är några tips för dig som tänker investera i en bergvärmepoump eller luft/vatten-värmepump för att på så sätt få ned kostnaderna när det blir dags att betala värmenotan varje kvartal.

Först och främst bör man vara på det klara att en installation av en värmepump definitivt kostar en del. Räkna med 50 000 kr - 100 000 kr för en normal luftvattenvärmepump och 100 000 - 200 000 kr för en bergvärmeinstallation. Men den som köper värmepump skaffar sig också ett hus med ökat värde (om det någon gång blir dags för försäljning), och framför allt så sjunker ju de löpande årskostnaderna för värmeförsörjningen.

Normalt så sänks de flesta hushållskostnader med mellan 25-30 procent när man skaffar värmepump, men det är inte ovanligt att besparingen blir så stor som uppemot 50-70 procent. Det innebär att ett hushåll som lägger 14 000 kr om året bara på sin värme kan spara mellan 7000 och 10 000 kr per år.

Lägg därtill att du numer får köpa värmepump med installation och samtidigt utnyttja ROT-avdraget. Då blir de flesta köp av värmepumpar mycket lönsamma i slutändan. Med "ROT:en" får du dra bort hälften av vad det kostar att montera och koppla in din luft/vatten- eller bergvärmepump, billigt, inte sant?! En installation som går på 40 000 kr kostar således alltså bara 20 000 kr efter skatterabatten.

När du väljer typ av värmepump är det framför allt ditt eget hus behov och förutsättningar som ska styra. För dig som har yta nog på tomten att borra ett borrhål på cirka 100-200 meter och där koppla in din bergvärmepump så är bergvärme oftast den mest effektiva typen av värmepumpslösning.

Vill man istället utnyttja värmen som finns sparad i luften så går det lika bra med en luft/vatten-värmepump. Oftast något mindre effekt än med bergvärme men också billigare att köpa in och installera.

Det finns även några andra populära lösningar, luft/luft som är väldigt billiga och helt enkelt värmer huset genom att fläkta ut varmluft, och ytjordvärme, som fungerar ungefär som bergvärme gör, fast man samlar upp värmen i det översta marklagret istället för ett djupt hål. Passar bra för dig med stor tomt.

Så, oavsett vilken lösning som passar dig kan man utan tvekan konstatera att det för de allra flesta lönar sig att skaffa värmepumpslösningar och den som letar noga och siktar på stor besparing kan också i slutändan köpa värmepump billigt.

27 Jun 2012