Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Lågkolhydratkost + Periodisk fasta = Frukosten minskar i betydelse

Vilket mål är dagens viktigaste? Fram till för bara något år sedan hade de allra flesta sagt frukosten. Detta trots att många enbart tar en kopp kaffe och möjligtvis något litet till detta. Men allt mer pekar på att det är förbi att tänka att frukosten ska vara viktigast. Två stora trender är en del av det hela.

Lågkolhydratkost

En av orsakerna att frukosten har värderats så högt är tanken att blodsockerhalten ska vara på lagom nivå över hela dagen. Frukosten som äts nästan direkt när man vaknar ger då kroppen energi och sedan fylls det på med förmiddagsfika, lunch, fika och så vidare.

Enligt denna tanke är det viktigt att äta ett flertal gånger utspritt över dagen för att inte tröttheten ska komma, d.v.s att blodsockret faller kraftigt. Men detta bygger på att födan som äts består av mycket kolhydrater. Av de som testat på någon metod med lite kolhydrater är det många som vittnar om att de inte får dessa ”dippar” på dagarna eftersom mättnaden sitter i längre. Detta gör i sin tur att en morgon inte alls behöver bestå i att snabbt äta frukost enbart för att få upp blodsockret. Behovet minskar alltså även om det inte helt försvinner.

Periodisk fasta

LCHF och andra lågkolhydratsmetoder är metoder för att hitta en nyttig och hälsosam kosthållning som gynnar välmåendet på flera olika sätt. Periodisk fasta är en viktminskningsmetod som däremot ofta samkörs med t.ex LCHF.

Med periodisk fasta menas att man t.ex fastar i 16 timmar och äter under 8 timmar. De som samkör dessa två äter alltså LCHF-mat under dessa åtta timmar. En mycket vanlig metod är att äta enbart mellan 12-20 vilket gör att man både får möjligheten att äta lunch och middag.

Det är enbart frukosten och eventuellt förmiddagsfikat som försvinner. Det kan låta som en minimal förändring men för många är periodisk fasta det enda fungerade bantningsmetoden. Detta när det även kombineras med någon hälsosam kosthållningsmetod.

Periodisk fasta har blivit allt mer populärt. Inte bara för att det är en relativt ”snäll” bantningsmetod utan även för att många kändisar har lyft fram att de använts sig av den.

Tack vare lågkolhydratsmetoden har frukosten minskat sitt värde och tack vare periodisk fasta har den tappat sitt värde alls. Enligt de bägge är middagen viktigast - och kanske har de rätt.

2 Aug 2013