Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

LCHF är godkänd av socialstyrelsen

Annika Dahlqvist har länge kämpat med att få rätt i ärendet angående kostrådgivning om lågkolhydrat dieter till diabetiker. Socialstyrelsen har godkänt att läkare får ge rådet att minska intaget av kolhydrater för att sänka blodsockervärden och insulinnivåerna så att en patient med diabetes typ 2 kanske till och med kan bli både medicinfri och normalviktig.

Annika har fått tillbaka sin legitimation och fortsätter att förespråka om sin kära lchf diet. Jag har själv testat lchf strikt under 4 veckors tid i viktminskningssyfte och tappade nästan 10 kilo. Jag antar att ca 4 kilo bestod av vatten som enkelt kom tillbaka efter avslutad diet. Däremot var de sista 6 kilona som bortblåsta och det syntes verkligen, framför allt kring midjan.

Huruvida viktnedgången faktiskt berodde på en omställning av min kropps fettvanor eller det faktum att jag helt enkelt var tvungen att sluta med godis, läsk och chips under 4 veckor är svårt att säga. Men vad som faktiskt går att mäta är den långa mättnadskänslan man får av att äta en lågkolhydrat diet.

Att socialstyrelsen godkänt lågkolhydratdieter för diabetiker och i viktminskningssyfte tyder ju på att det finns vetenskapliga belägg för upplägget bakom dieten. Vad som däremot kan ifrågasättas är varför socialstyrelsen väntat så pass länge med att godkänna dieter så som lchf då det sedan länge tillbaka funnits gammal kunskap om detta.

De som i alla år förespråkat lchf har ju inte gjort det för att de tycker det är roligt. Utan det har även tidigare funnits vetenskapliga belägg för lågkolhydratdieter som socialstyrelsen valt att blunda för. Vissa kritiker hävdar t.o.m. att socialstyrelsen varit “köpt” av diverse livsmedelsbolag. Hur mycket som är sant får vi säkert aldrig veta, men det kan ju vara ett hett debattämne.

För övrigt så kan man ju tycka att det är ganska olämpligt av socialstyrelsen att frånta Annika Dahlqvist sin legitimation efter en anmälning i december 2005 för att sedan konstatera att hon hade rätt 2008. Tar det tre år att undersöka saken? Och varför agerar man innan man vet säkert?

 

20 Jun 2012