Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Lediga hyreslägenheter - hur ser situationen egentligen ut?

Det här är en fråga många i samhället ställer sig. Den blivande studenten som nyligen kommit in på Stockholms Universitet och måste lämna sitt trygga föräldrahem 60 mil bort oroar sig om han kommer behöva tacka nej till sin utbildning på grund av bostadsbristen i vår huvudstad.

Våra största dagstidningar innehåller inte sällan artiklar eller insändare där frågan diskuteras. I riksdagen och bland regeringspartierna är frågan ett hett debattämne. Att det råder brist på hyreslägenheter i Sveriges större städer är det dock ingen som hymlar om. Att situationen blir värre är det ingen som förnekar heller. Varför har vi då ingen blomstrande marknad för hyreslägenheter i Sverige?

Frågan är lika svår att svara på som den är enkel att ställa. De politiska partierna har olika åsikter om hur man bäst löser situationen. Ska marknaden vara reglerad eller inte? Hur fungerar en marknad för andrahandsbostäder optimalt? Svaret är väl att ingen riktigt vet. Inte heller att någon vill ta tag i det.

Göteborgsposten hade en artikel om ämnet den 10:e maj i år med titeln "Så botas den sjuka hyresmarknaden". Vad man baserar artikeln på är att en sönderreglerad marknad är det som möjliggör bedrägerier på marknaden för andrahandsbostäder och den största boven är bristen på hyreslägenheter runt om i landet. Enligt artikeln löser man problemet med att skapa en hyresmarknad som speglar hur hyresgästerna värderar olika egenskaper i boendet.

Visst finns det en sanning i det som artikeln nämner som lösningar på problemen. Vad man verkar glömma är att det är just bristen på bostäder som är det allra största problemet. Var bristen på hyresbostäder mycket lägre än dagens mått och skulle vi ha mindre bedrägerier och ockerpriser på andrahandsmarknaden då människor som faktiskt vill bo i en hyreslägenhet får möjlighet till det. Vi skulle ha ett desto bättre studentklimatet där studenterna slapp oroa sig om han eller hon fortfarande hade en bostad nästa år. Sen finns det även människor som inte alls har de tillgångar som krävs för att ha råd med en bostadsrätt, framförallt i de större städerna där priserna på bostäder skenar.

Varför finns det då denna ovilja att bygga hyreslägenheter? Eller finns det kanske en vilja bland landets kommuner att satsa på hyreslägenheter? Svaret är väl tyvärr att viljan inte finns där. Hem & Hyra skrev tidigare i år om att gapet till bostadsrätter fortsätter att växa. Antalet hyreslägenheter är på samma nivå som 1990. En av anledningarna skriver man är att ombildningarna fortsätter att äta upp de få hyreslägenheter som byggs. Ombildning i sig är ofta en lukrativ affär för de flesta boende i en fastighet då möjligheten att köpa loss lägenheten för en billig penning för att sedan sälja den flera gånger dyrare än inköpspriset givetvis är lockande. Även för byggföretagen är bostadsrätter ofta en mer vinstgivande affär än hyresrätter.

Det är sannerligen ett dystert klimat för hyreslägenheter i landet. Inte heller verkar det finnas någon vilja ta tag i problemet, varken på politisk nivå eller någon annanstans. Vi får nog förlika oss med tanken att problemet kommer att finnas kvar under lång tid framöver och med all säkerhet kommer gapet mellan hyreslägenheter och bostadsrätter öka.

Som en liten tröst för alla som söker hyreslägenheter finns det några få sidor på nätet man kan besöka för att försöka hitta hyresbostäder.

En lovande, ny marknadsplats är Bostadskompassen som har som mål att samla hela Sveriges utbud av hyreslägenheter samt kontaktuppgifter till fastighetsägare på en och samma plats.

 

28 Jun 2013