Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Må bra med ett sunt BMI

Dagens samhälle lägger stort fokus på idealvikt, viktminskning och hälsosam livsstil. Medier världen över lägger upp riktlinjer för hur idealvikten skall se ut och promotar dieter, träningstips och rekommendationer för hur man kan nå en hälsosammare livsstil.

All denna mediala information om vikt och idealkroppen kan ibland förvirra oss och få oss att känna oss osäkra på om vår egen vikt är okej eller ej? Så hur kan man då fastställa om ens egen vikt är sund eller inte? Det finns många riktigt bra redskap som man kan använda för att få bra riktlinjer i hur det står till med kroppsvikten.

Att enbart väga sig på en personvåg är inte alltid det bästa alternativet för att få en realistisk indikation över hur kroppen mår. Ett riktigt bra redskap man kan använda för att komplettera vågens resultat är att räkna ut sitt BMI (Body Mass Index). Body Mass Index räknar ut relationen mellan vikt och längd och ger därmed en bättre indikation om man har övervikt eller inte. Med hjälp av en BMI-räknare kan du enkelt och snabbt kolla upp ditt BMI värde.

Viktigt att komma ihåg är att BMI-värdet inte alltid ger korrekt resultat. BMI-tabellerna tar enbart hänsyn till vikt och längd och kan därför vara missvisande vid exempelvis ökad muskelmassa eller oproportionerlig fettfördelning. För vältränade personer med stor andel muskelmassa är redskap som mäter andelen kroppsfett i procent ett bättre alternativ än BMI.

Har man en ”normal” muskelmassa är det alltid bra att komplettera BMI-värdet med att mäta midjemåttet. Trots ett normalt BMI-värde kan man ändå lida av bukfetma, vilket kan medföra allvarliga hälsorisker. För kvinnor är ett sunt midjemått under 80 cm och för män under 94 cm.

Med hjälp av BMI-räknare, att mäta kroppens fettprocent, att mäta midjemåttet och att väga sig på en våg gör det enklare att få stenkoll på hur det står till med vikten. Det bör tilläggas att allt som oftast ger medierna en fel bild om hur idealvikten skall se ut. Tyvärr så ser man allt för ofta att ”size 0” och liknande klassas som den normala vikten, vilket är långt ifrån sanningen.

 

10 Feb 2013