Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Märkeskläder - Är dom bättre?

Det finns en het debatt som alla verkar ha åsikter omkring - märkesklädernas varande eller icke varande. Ofta tycker jag att debatten kan bli lite snedvriden och ofta bara i svart eller vitt. Jag tycker att man ska sätta ett grönt perspektiv på det hela.

För vår egen överlevnads skull bör vi sluta ägna oss åt så kallad "slit och släng" som vi har levt efter hittills. Vi bör spara in på energin. Både elektricitet vid tillverkning men också rena råvaror som vi producerar av. Då kan man enkelt säga att dagens modehysteri är helt upp åt väggarna galen. Att man kan lägga pengar och naturresurser på kläder som används i en säsong för att sedan hamna längst in i garderoben för att glömmas bort.

Men sen har vi märkeskläderna som har hög kvalité - de där kläderna som håller i båda vått och torrt. Gå till exempel till HM och prova en dunjacka för 1000 kr och sen går du och provar en Canada Goose dunjacka. Där har du en helt annan kvalité på kläderna.

Är det då inte smartare ur ett ekonomiskt och miljömässigt perspektiv att köpa dessa kläder ? En jacka du kan ha i 10 år kostar mindre pengar per år och mindre energi än en jacka som på prislappen är billigare. Här vinner märkeskläderna.

Sen har alla märkeskläder en mycket smutsig sida - piratförsäljningen. Piratkläder säljs mycket utomlands på semesterorter och via oseriösa webhandlare. Visst kan det kännas tjusigt att äga kläder eller en väska som ser ut som Dolce&Gabana. Men för det första - de håller inte speciellt bra och börjar alltid snabbt att se vissna ut.

Men det värsta är ändå, om du väljer att köpa piratgrejer, att man nästan kan garantera att du aktivt stödjer människohandel. Piratkläder kommer från fabriker utan insyn, där människor kan kedjas fast vid sina arbetsmaskiner, arbeta 20 timmar per dag eller vara minderåriga. Känns dina oäkta Manolo Blahnik skor lika snygga nu?

Visst, man kan rationalisera och säga att all klädeshandel är smutsig och oftast är fallet också så. Men företagen arbetar mer och mer med riktlinjer för underleverantörer och krav på arbetsförhållanden. De stora företagen är livrädda för att tvingas till dålig PR - här kan grävande journalister göra mycket för sina medmänniskor. De som tillverkar piratkopior är ljusskygga och har ingen PR att bry sig om.

Tänk på detta nästa gång du antingen ska köpa en billig jacka, en märkesjacka eller en piratkopia. Vad väljer du? Ensam kan du inte kanske göra så mycket men tillsammans kan vi förändra världen.

30 Mar 2012