Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Mode är inte bara ytligt

Det finns en väldigt utbredd uppfattning om att mode och kläder är något "ytligt". Ungefär som att kläderna vi bär inte är något mer än tyget, färgerna och strukturen. Som om det "egentligen" inte spelar någon roll, vare sig för oss själva eller för någon annan, vad vi har på oss.

Inget kunde vara mer osant. För kläder kommunicerar. Kläder säger något om människan. Om vår bakgrund, om vår syn på oss själva - och fungerar på många sätt som en slags spegling av våra psyken.

Och även om du nu invänder att det finns massvis av människor som inte bryr sig ett dugg om mode och trender, så visst: så är det förstås. Men att inte bry sig om vad man har på sig är ett väldigt tydligt statement, minst lika tydligt som att vara fullständigt besatt av sin dagliga "outfit".

Det finns vidare massor av argument på varför mode och kläder är något mer än bara yta.

Tänk efter. Hur gestaltar vi våra tidsepoker? Om vi till exempel vill skapa en bild av "hur det var på 80-talet", då visar vi först och främst upp hur modet gestaltade sig. Du kan säkert se det framför dig. Män i överdimensionerade, V-formade pingvinkavajer. Tjejer i grälla chockrosa tröjor och neongröna chinos. Stora, burriga, håruppsättningar, spandex, leggings - och så vidare.

Idag ter sig den här estetiken ganska komisk. Men samtidigt säger den något om 80-talets identitet som decennium och om vår syn på idealmänniskan vid den här tidpunkten. Som då var en slags pengahungrig, narcissistisk opportunist som ville synas, som gillade att festa och släppa loss, ohistorisk och politiskt obunden (och på många sätt en revolt mot 70-talets brunbleka proggare och plakattpolitiker).

På samma vis kan vi gestalta 60-talet, 70-talet och andra decennium. Vi kan också förstå vår egen samtid genom att analysera modet.

Det har också gjorts massor av undersökningar som visar att hur fina och upplysta människor vi än tror att vi är, så dömer vi andra människor utifrån deras klädstil. Vi gör det varje dag, medvetet eller omedvetet.

Exempelvis så ger kläderna signaler om vår klasstillhörighet, om vår sociala och ekonomiska status, om vår känsla för färg och form, men också om vår kulturella tillhörighet och våra könsmässiga maktpositioner. Eller som debattören Rudolf Broby-Johansen uttryckte saken:

"Det tillhör modets paradoxala väsen att det är en periods kvinnodräkt som avslöjar vad som försiggår i det mansdominerade samhället."

Med andra ord: att förminska mode och kläder till något ytligt är att blunda för dess ständigt närvarande betydelse. Oavsett om någon vill veta vart du köpt din tröja eller inte.

22 Mar 2013