Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

MySQL eller MS SQL på webbhotellet?

Om du ska använda dig av en databas på webbhotellet så faller ofta valet på MySQL och MS SQL. MySQL, som är en del av LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP) är en mycket vanlig konfiguration för de allra flesta webbservrar och används i en mängd applikationer. MS SQL är Microsofts egna SQL server och är en mycket kompetent databas men som dock inte är gratis.

De flesta applikationer som är skrivna i PHP använder sig av MySQL men det finns applikationer som även har stöd för en annan databasmotor, så som MS SQL. Även om webbservern kör Linux så finns det webbhotell som erbjuder ett par databaser på en separat MS SQL-server.

Om du skriver applikationer som är väldigt tunga och som använder avancerade SQL-frågor så kan det vara klokt att välja MS SQL då det är en mer kompetent databas. För vissa typer av databaser är det dock inte alls säkert att MySQL är långsammare så det gäller att känna till styrkorna i respektive databasmotor.

Om du däremot kör ett webbhotell med Windows Server och utvecklar din webbplats i Dotnet så faller det mer naturligt att använda sig av MS SQL, även om det även här inte är ovanligt med MySQL just för att det är billigare.

Exakt vilken databasmotor du ska använda dig av faller på dina krav. För de flesta vanliga hemsidor fungerar MySQL hur bra som helst och kommer aldrig bli något som helst problem. Det är först när man är i behov av att köra med komplexa SQL-frågor eller om man är behov av en viss typ av funktionalitet som det är värt att titta åt ett annat håll.

Det finns även andra databasalternativ att använda sig av. Access-databser var populärt för ASP under tidigt 2000-tal och tidigare. Det är dock en mycket långsam lösning och klarar inte webbplatser med för många samtidiga anslutningar.

Sun Microsystems, som även är ägare till just MySQL, har den kommersiella databasen Oracle vilket är ett populärt val av många företag. Det är dock mycket ovanligt att webbhotell erbjuder detta till sina vanliga webbhotellskunder.

Om du är osäker på vad du behöver så titta i en lista över webbhotell med stöd för ASP.NET så kommer du att hitta webbhotell som erbjuder både ASP.NET/PHP och MySQL/MS SQL.

Du får då full möjlighet att i framtiden byta databasmotor utan att behöva byta webbhotell. På så sätt slipper du det huvudbry som det skulle innebära.

1 May 2013