Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Noter - Ett globalt språk

Det allra bästa med musikens språk är att det gäller nästan överallt. Det gamla notsystemet, som kan spåras tillbaka till Medeltiden, används i alla länder som på något sätt vidrörts av den klassiska västerländska musiken. En fjärdedelsnot ser precis likadan ut i Portugal som den gör i Sverige. Likaså förstår både en portugisisk och en svensk musiker vad som menas med forte.

Att lära sig notläsning är något som många går genom livet utan att göra. Det är knappast något som krävs för överlevnad, men samtidigt är det något som kan berika ens musikupplevelser otroligt mycket.

Bara att lära sig spela ett enkelt stycke på exempelvis ett piano gör att man börjar tänka på musik på ett annat sätt. Man får fler aha-upplevelser - man kan koppla ihop det man hör med något man själv känner till - man kommer närmare musiken.

Det finns många sätt att bekanta sig med noter. Ofta går det att få tag på noter på nätet helt gratis. Webbkataloger som IMSLP tillåter sådant idag. Min egen pianolärare, som är del av en äldre generation, blir gång på gång irriterad över att jag kommer till lektionerna med papperskopior. "Har du ingen riktig bok med noter", frågar han. "Vad ska jag med en sådan till när allt det jag spelar finns online?", svarar jag, varpå han suckar.

Jag vill med detta inte påverka någon att faktiskt sluta köpa noter. Med nerladdade noter uppnår man väldigt sällan samma standard som köpta noter erbjuder. Dessutom så är det långt ifrån lika lätt att få tag på gratis noter som det är att få tag på exempelvis gratis musik.

På IMSLP får det bara läggas upp noter för vilka upphovsrätten gått ut (vilket inträffar 70 år efter en kompositörs död). Letar du efter pianonoter till en svensk popsång så kommer du att få svårt att hitta gratisalternativ.

Jag köper till och med själv noter ibland. När jag ska lyssna på exempelvis Turandot, som är min favoritopera, vill jag ha ett fysiskt partitur i handen och inte en massa utskrifter (eller ännu värre - bara en PDF-fil att glo på).

Med noter i handen så upptäcker man så mycket som inte mikrofonerna riktigt fångar upp. Dessutom, när många instrument spelar samtidigt, är det väldigt svårt att hålla reda på vad varje enskilt instrument sysslar med.

Jag som är kompositionselev och skriver aktivt om komposition, orkestrering och annat musikrelaterat (på bland annat Komponera.se) uppmuntrar så ofta jag kan mina läsare till att göra sig vän med noterna. Ett sådant vänskapsband kan inget annat än gagna en!

7 Aug 2012