Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Nytta av att köpa en bläckstråleskrivare och hur man ska välja en sådan.

Gillar du att skriva ut foton? Tänker du inte skriva ut stora mängder, (i synnerhet svartvitt)?

Fortsätt då att läsa, för då kan det vara aktuellt att köpa en bläckstråleskrivare.

Fördelar med bläckstråleskrivare är följande:

1: Billiga i inköp

2: Skriver ut högkvalitativa bilder

3: Stort utbud av små modeller

Nackdelar:

1: Skriver oftast ut långsammare än laserskrivaren

2: Vid lite större mängder är dom betydligt dyrare per utskrift pga kostnaden för bläckpatronerna, en svart 9 ml patron som passar till Canon Pixma MP 280 kostar mellan 120 och 200 kronor och generellt så ger varje ml ungefär 20 sidor. Har du t.e.x en skrivare med en svart patron och en patron för alla färger och du skriver ut mycket blått, då kommer du vara tvungen att byta patron så fort blått tar slut.

Så om du skriver ut mycket färg se till att din skrivare har flera olika färgpatroner. Ett annat sätt att spara pengar när du skriver ut sidor som inte nödvändigtvis måste vara i färg är att ställa in skrivaren på gråskala, det kan man göra från skrivarinställningarna i datorn.

Så med en billig bläckstråle skrivare kanske du landar på 0,5-1,3 per utskrift för bläcket (baserat på teoretiska beräkningar och inte på tester, så halshugg mig inte om det inte stämmer till hundra procent.)  Så att köpa den billigaste kan vara dyrt i längden.

Det finns även bläckstråleskrivare som påstås kunna skriva ut i stora mängder billigt, t.e.x vars patroner beräknade för cirka 2000 sidor går att få tag på för under 400 kr.

Med en laserskrivare kanske du hamnar på 0,3 kronor per utskrift, för svartvitt. Det finns laserskrivare för runt tusenlappen, så investeringen behöver inte vara så stor för att göra dessa besparingar. Dock har få av dom billigaste laserskrivarna möjlighet att skriva ut i färg, så om du är ute efter något som skriver ut färg snyggt så är fortfarande en bläckstråle kanske det bästa alternativet.

En laserskrivare med färg kan skriva ut bra färgbilder, men oftast inte lika bra som en bläckstråle.

Olika typer av bläckstråleskrivare:

Fotoskrivare: en så kallad fotoskrivare är oftast en bläckstråleskrivare som har t.e.x Pictbridge, LCD skärm och kortläsare.

Pictbridge betyder att man kan skriva ut bilder genom att ansluta kameran direkt till skrivaren med USB, för att detta ska funka bra så måste man ha en LCD skärm på skrivaren för att se bilderna (alternativet är att skriva ut flera bilder i miniatyr för att se vilka som är bra, väldigt bökigt).

En fotoskrivare har också i vissa fall fler olika färgpatroner, vilket gör färgutskrifter bättre och billigare.

Den här typen av skrivare är alltså för foto entusiasten, men heller inte oumbärlig för foto entusiasten, eftersom man enkelt kan gå in i datorn på en vanlig bläckstråle skrivare och välja vilka bilder man vill skriva ut.

Multifunktionsskrivare

Om du vill kunna scanna och kopiera och kanske faxa med samma apparat så är en multifunktionsskrivare ett bra alternativ. Det finns flera billiga modeller så som HP Deskjet 3055A.

Även dyrare och med avancerade i både bläckstråle och laser som t.e.x Epson WP-4595DNF finns tillgängligt.

Saker att titta efter i specifikationerna:

Nätverk:

Att kunna ansluta en skrivare till ett nätverk på ett kontor med flera datorer utan att behöva ha en skrivare per dator.

Så leta efter Ethernet (Ethernet är gränssnittet för nätverkskablar) Många tillverkare har skrivit ett n i slutet av modellnamnet för nätverksskrivare.

Duplex:

Duplex betyder att skrivaren kan skriva ut på båda sidor utan att man behöver vända på pappret manuellt. Det kan vara en stor papperssparare.

Vissa tillverkare har ett d i slutet av modellnamnet för alla duplex skrivare som t.e.x Epson WorkForce Pro WP-4015 DN.

Upplösning:

Det mäts DPI (dots per inch) så om en skrivare har 4800x1200 betyder det att det går 4800*1200 pixlar på en tum. Ju högre upplösning ju bättre utskrifter, i teorin. Upplösningsnivån har blivit lite av en marknadsförings grej för tillverkarna och överskatts en hel del.

Annat att tänka på, dom flesta skrivare som man köper kommer med halvfulla laddningar av bläckpatroner. Väldigt många skrivare sälj även utan USB kabel.

17 Nov 2012