Artikelparadis

Artikelparadis startades 2011 och drivs för närvarande av Staffan Sundblad. Vi har som mål att bli den största och bästa svenska artikelkatalog som världen har skådat. Med din hjälp kan vi göra detta möjligt. En artikelkatalog är ett perfekt sätt för att exponera dig själv eller dina webbprojekt på internet. Skriv artiklar, lägg in länkar, skicka in dom, få dom publicerade och se din business växa för varje dag!

Senaste artiklarna:

Om Belgien

Belgien är ett populärt land för turister, känt bland annat för sin goda choklad och de många inhemska ölsorterna. På senare tid har Belgien blivit ett maktcentrum för Europa och huvudstaden Bryssel räknas också som EU:s huvudstad. Många av EU:s institutioner håller till i Belgien och främst då i just Bryssel. Belgien är känt för att vara ett mångkulturellt land.

Landet är trespråkigt och är uppdelat i två stora regioner: Flandern som är nederländskspråkigt och Vallonien som är franskspråkigt. I landets östra del finns också en mindre tysktalande minoritet. Det förekommer diskussioner om att dela landet, men det är en utdragen process och inget som kommer vara aktuellt inom den närmsta framtiden.

Belgien är ett litet land som ligger strategiskt mitt i Europa, gränsande mot Frankrike, Nederländerna, Tyskland och Luxemburg. Trots att landet är så litet så har Belgien en mycket varierad natur. Längst Nordsjökusten finns fina sandstränder, i öster ligger Ardennernas skogsklädda berg och mitt emellan kust och berg ligger en levande landsbygd med fina byar. Landet har 10,4 miljoner invånare och en yta på totalt 30510 kvadratkilometer. Man använder sig av euro som lokal valuta.

Den flamländska regionen som ligger i norr består av ett platt landskap, ganska likt grannlandet Holland. Den största staden i regionen är Antwerpen, känd som ett viktigt mode- och designcentra. Lite längre inåt landet finns de historiska städerna Brügge och Gent som är fyllda av gammal flamländsk konst och arkitektur.

Den vallonska regionen som ligger i söder har bergskedjan Ardennerna som största kännetecken. Där kan man hitta ett stycke vildmark med raviner, grottor och skogsklädda dalar. Men annars är regionen tätbefolkad och Belgien räknas faktiskt som ett av världens mest tättbefolkade länder. I den vallonska delen av Belgien finns två gamla städer, Tournai och Mons, som har gamla autentiska miljöer – missa inte att besöka dem.

Belgiens huvudstad Bryssel ligger på gränsen mellan de två regionerna och är därför en smältdegel av båda kulturerna. Bryssel är idag en storstad av rang, vilket inte minst beror på att den blivit ett högsäte för EU.

Belgare är ett trevligt och lättsamt folkslag med ett stort sinne för humor. Den flamländska befolkningsgruppen är väldigt lik holländare, medan den franska befolkningsgruppen har många gemensamma drag med fransmännen. Överhuvudtaget brukar belgare anses vara mer hierarkiska än svenskar och något mindre byråkratiska och strukturerade.

Det finns gott om kända sevärdheter i Belgien. En av de mest kända är nog statyn av den kissande pojken, Manneken Pis, som återfinns i Bryssel och som räknas som en av de absolut mest fotograferade statyerna i världen. Atomium skulpturen i Bryssel är också välkänd.

Dessutom finns gott om vackra kyrkor, kloster och gamla byggnader. Belgien är landet där flera seriefigurer fötts, exempelvis Tintin, Smurfarna och Lucky Luke. Missa inte att besöka Tecknade Seriecentret i Bryssel där du kan lära dig allt om Belgiens seriehistoria och även gå guidade stadsvandringar längs många av stadens hus och tunnelbanestationer som är smyckade med seriefigurer.

Belgarna är stolta över sin mat. Pommes frites är en belgisk uppfinning, och musslor (moule) går nästan inte att undvika under ett besök i landet.

 

13 Oct 2012